Siyakhona σημαίνει ‘Μπορούμε να το Κάνουμε’ και σκοπεύει, μέσω του πνεύματος άμιλλας που εμπνέει το ποδόσφαιρο, να δώσει εφόδια με τη μορφή της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας σε νέους ανθρώπους.


siyakhonaΑυτή η ενέργεια είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Sony, η οποία αξιοποιεί την εξειδίκευση και την τεχνολογία που διαθέτει για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών σε όλο τον κόσμο.


Καθώς πλησιάζει η ώρα του Παγκοσμίου Κυπέλου 2010 στη Νότια Αφρική, η Sony και η FIFA ξεκινούν το Siyakhona με την έναρξη του Football for Hope Festival 2010 (Φεστιβάλ ‘Ποδόσφαιρο για την Ελπίδα’ 2010), στην πόλη Alexandra της Νότιας Αφρικής.


Το φεστιβάλ παρακολουθούν νέοι άνθρωποι από 40 χώρες του πλανήτη (μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Νιγηρία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο), οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony και έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη χρήση του. Οι συμμετέχοντες δεν θα αποκτήσουν μόνο πολύτιμες γνώσεις και τεχνικές στο αντικείμενο, αλλά θα τεκμηριώσουν την ιστορία αυτού του ταξιδιού τους στο φεστιβάλ ‘Ποδόσφαιρο για την Ελπίδα’ στη Νότιο Αφρική ακόμα περισσότερο.


Επιπλέον, δώδεκα νέοι άνθρωποι από μειονεκτικές κοινότητες της Νότιας Αφρικής θα εφοδιαστούν με επαγγελματικό εξοπλισμό βιντεοσκόπησης από τη Sony και θα εκπαιδευτούν στην παραγωγή ψηφιακών βιντεοταινιών. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν δύο ‘κέντρα’ media, ένα στο μέρος που θα διοργανωθεί το φεστιβάλ ‘Ποδόσφαιρο για την Ελπίδα’ στην Alexandra και το άλλο στο πρώτο ‘Κέντρο Ποδοσφαίρου για την Ελπίδα’, στην Khayelitsha του Cape Town.


Οι εκπαιδευόμενοι είναι νεαροί άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 31 ετών, όπως η Ntombi Nongauza, 30 ετών από την Khayelitsha, η οποία δηλώνει: «Επιθυμώ να ανακαλύψω τις ιστορίες των ανθρώπων που προέρχονται από φτωχές κοινότητες, όπως αυτή από την οποία έρχομαι κι εγώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητές μας, όπως τα ναρκωτικά, το AIDS, και η έλλειψη στέγης. Αυτές οι ιστορίες πρέπει να ειπωθούν».


Siyakhona TraineesΣύμφωνα με τον Roy White, Αντιπρόεδρο του τμήματος Ανθρώπινων Πόρων της Sony Europe: «Στη Sony θέλουμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε μειονεκτικές κοινότητες να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους στα Μέσα και την τεχνολογία, μέσω του ποδοσφαίρου. Εφοδιάζοντας αυτούς τους νέους ανθρώπους με νέες δεξιότητες ελπίζουμε να διευρύνουμε τις προοπτικές τους για ένα καλύτερο μέλλον».


Το ‘Football for Hope Festival 2010’ αποτελεί εκδήλωση του κινήματος ‘The Football for Hope’ (Ποδόσφαιρο για την Ελπίδα), που καθιέρωσε η FIFA και η οργάνωση streetfootballworld, με σκοπό να αυξήσει την επίδραση του ποδοσφαίρου ως εργαλείο κοινωνικής ανάπτυξης.


Ο Federico Addiechi, επικεφαλής του τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της FIFA, σημειώνει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη Sony για τη δημιουργία του προγράμματος Siyakhona. Είμαστε παθιασμένοι που χρησιμοποιούμε το ποδόσφαιρο ως εργαλείο για την κοινωνική ανάπτυξη και ελπίζουμε ότι πολλοί νέοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, που βρίσκονται σήμερα σε μειονεκτική θέση, θα ωφεληθούν από αυτή την πρωτοβουλία».


Τα κέντρα ψηφιακών Μέσων του Siyakhona στην Alexandra και την Khayelitsha υποστηρίζονται από την Hillside Digital, μια τοπική οργάνωση η οποία εκπαιδεύει νέους ανθρώπους στα Μέσα και τη δημοσιογραφία. Στο πλαίσιο του Siyakhona θα εγκατασταθούν κι άλλα κέντρα σε άλλες τοποθεσίες, όπου δραστηριοποιείται το ‘Football for Hope’. Η επίσημη καμπάνια του FIFA World Cup 2010 χρησιμοποιεί το σύνθημα ‘20 Κέντρα για το 2010’ και στοχεύει στη δημιουργία 20 κέντρων για την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και το ποδόσφαιρο σε όλη την Αφρικανική ήπειρο.