Η Asus γίνεται ο πρώτος κατασκευαστής μητρικών καρτών που ανακοινώνει την ενσωμάτωση του προτύπου IEEE 802.3az Energy Efficient Ethernet (EEE) σε μια σειρά από νέες κάρτες.


Asus energy efficient moboΧάρη σε ένα μηχανισμό που εξασφαλίζει την μειωμένη παροχή ισχύος κατά τις περιόδους χαμηλής δικτυακής δραστηριότητας, το συγκεκριμένο πρότυπο οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 81.3%.


Η Asus κατασκεύασε την πρώτη στον κόσμο μητρική κάρτα με EPU (Energy Processing Unit), καθώς και την πρώτη κάρτα στον κλάδο που ικανοποιεί τις απαιτήσεις Energy Star 5.0, ενώ εξασφάλισε την πρόσθεση των καρτών της ASUS στην πρωτοβουλία Climate Savers Computing Initiative. Με τις νέες μητρικές κάρτες της ASUS, τις πρώτες στον κόσμο που είναι έτοιμες να υποστηρίξουν το νέο πρότυπο Energy Efficient Ethernet, ανοίγει μια νέα σελίδα στην οικολογική δράση.


Το νέο πρότυπο IEEE 802.3az EEE θεσπίστηκε από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), ενός από τους κορυφαίους οργανισμούς καθιέρωσης προτύπων για τη βιομηχανία της πληροφορικής. Το πρότυπο EEE αναπτύχθηκε με σκοπό την αύξηση της απόδοσης ενός διαύλου, μέσω της μείωσης της ενέργειας που καταναλώνεται για τη μεταφορά δεδομένων σε περιόδους μικρής χρησιμοποίησης του διαδικτύου ή ελάχιστης δραστηριότητας Ethernet στα δύο άκρα του διαύλου.


Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η συνολική κατανάλωση ενέργειας ενός συστήματος. Παρόλο που το Ίντερνετ παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οι λειτουργίες που σχετίζονται με αυτό πέφτουν συνήθως σε πολύ χαμηλό επίπεδο ευθύς μόλις τελειώσει το κατέβασμα δεδομένων. Ανταποκρινόμενο, λοιπόν στο δυναμικό χαρακτήρα που έχει η χρήση του Ίντερνετ, το νέο πρότυπο ανιχνεύει το επίπεδο δραστηριότητας και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας στις περιόδους αδράνειας, ενώ αντίθετα, αυξάνει την παροχή ισχύος σε περιόδους κανονικής ανταλλαγής δεδομένων. Έτσι, βελτιστοποιείται η απόδοση του συστήματος και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας.


Με την ενσωμάτωση του προτύπου IEEE 802.3az EEE, τα motherboards της ASUS μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 81.3% . Για τη λειτουργία ενός δικτύου LAN τεχνολογίας Gigabit Ethernet απαιτούνται πλέον μόλις 89.1mW ισχύος, αντί για τα 476.8mW που ήταν απαραίτητα την περίοδο μικρότερης αξιοποίησης του Ethernet. Με δεδομένη την αυξημένη έμφαση που δίνουν οι κυβερνήσεις σε θέματα κατανάλωσης ενέργειας, το νέο πρότυπο βοηθά τις επιχειρήσεις και τους μεμονωμένους χρήστες να ευθυγραμμίζονται με νέους κανονισμούς, ενώ παράλληλα να εξοικονομούν ενέργεια για το καλό όλων.


Πρόσφατα η ASUS προχώρησε στην ενσωμάτωση του προτύπου IEEE 802.3az EEE στις νέες μητρικές κάρτες της σειράς ASUS M4A89. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια πλήρη σειρά εντελώς νέων καρτών οι οποίες θα ακολουθούν το νέο πρότυπο, στοχεύοντας σε μια λειτουργία πιο φιλική προς το περιβάλλον.