Στη Σερβία ο κ. Π. Βουρλούμης, εν αναμονή της εισόδου της Telecom Srbija στο χρηματιστήριο

Αυξάνεται το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα τόσο στη σερβική κυβέρνηση όσο και στον ΟΤΕ για την εισαγωγή της Telekom Serbia στο Χρηματιστήριο, όπου ο ελληνικός οργανισμός κατέχει το 20%.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης θα μεταβεί στο Βελιγράδι όπου θα έχει την πρώτη συνάντηση με τα στελέχη της νέας κυβέρνησης της Σερβίας προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ άλλων και το θέμα της εισαγωγής της σερβικής εταιρείας στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2009.

Στόχος του ΟΤΕ, είναι ο οργανισμός να διατηρήσει το ποσοστό του (20%) στη σερβική εταιρεία και όχι η αύξηση αυτού του ποσοστού.

Για τον λόγο αυτό θα συμμετάσχει στη διαδικασία μόνο αν αποφασιστεί η εισαγωγή στη χρηματιστηριακή αγορά να γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

«Σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέρος ώστε να μη μειωθεί το ποσοστό που ήδη έχουμε στην Telekom Serbia» υποστήριξε το ίδιο στέλεχος.

Ωστόσο, η σερβική κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει η εισαγωγή να γίνει με απευθείας πώληση μετοχών από την πλευρά του Δημοσίου.« Σε αυτή την περίπτωση δεν σκεφτόμαστε να λάβουμε μέρος», διευκρίνισε.

Ανταγωνιστικότητα

Οι λόγοι που η σερβική κυβέρνηση προχωρεί σε μία τέτοια κίνηση είναι:

Να δοθούν μετοχές της εταιρείας στο προσωπικό.

Να γίνει η Telekom Serbia μία ανταγωνιστική εταιρεία, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παίξει ενεργό ρόλο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της E.E.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, πάνω από 4,2 εκατομμύρια Σέρβοι εγγράφηκαν στα γραφεία της εταιρείας για τη λήψη δωρεάν μετοχών. Οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα (31/7) θα εγγραφούν ακόμη 300.000.

Στα βιβλία του ΟΤΕ, η συμμετοχή της Telekom Serbia έχει περαστεί με αξία 155 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας της χώρας, Mladjan Dinkic, δήλωσε πρόσφατα ότι η αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ.

Η πρόβλεψη αυτή, εφόσον τελικά επαληθευθεί, θα δώσει στον ΟΤΕ σημαντικές υπεραξίες ύψους 800 εκατ. ευρώ ως κάτοχος του 20% της επιχείρησης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο ΟΤΕ μετά τη συμφωνία με την Deutsche Telekom πρέπει να αντιμετωπίσει τυχόν αντιδράσεις των Επιτροπών Ανταγωνισμού λόγω κοινών επενδύσεων στην περιοχή.

Στο Μαυροβούνιο η Deutsche Telekom, μέσω της Magyar Telekom, ελέγχει την Telekom Grna Gora, δηλαδή τον κύριο πάροχο της χώρας.