Η γαλλική Δικαιοσύνη θα ερευνήσει το κύμα αυτοκτονιών στην France Telecom, έπειτα από έκθεση της επιθεώρησης εργασίας και μήνυση συνδικάτου κατά της διεύθυνσης.


FranceTelecom_LogoΣύμφωνα με τον Ζαν-Πολ Τεσονιέρ, δικηγόρο του συνδικάτου Sud, η εισαγγελία του Παρισιού θα ανοίξει δικαστική έρευνα τις προσεχείς ημέρες. Η έρευνα θα ανατεθεί σε ανακριτή του Παρισιού, αρμόδιο για τη δημόσια υγεία.


Το 2008 και το 2009, ο αριθμός των αυτοκτονιών εργαζομένων στην France Telecom έφθασε τις 35, σύμφωνα με τη διεύθυνση και τα συνδικάτα. Από το 2008 έως σήμερα έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους 42 μέλη του προσωπικού. Σύμφωνα με παρατηρητήριο που δημιουργήθηκε από δύο συνδικάτα, έντεκα εργαζόμενοι έχουν αυτοκτονήσει από τον Ιανουάριο.


Οι θάνατοι αυτοί συνδέονται με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η διεύθυνση της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών για να προσαρμόσει την πρώην κρατική μονοπωλιακή εταιρεία στον νέο υπερ-ανταγωνιστικό κόσμο της τηλεφωνίας και του ‘Ιντερνετ.


Τον Φεβρουάριο, έκθεση της επιθεώρησης εργασίας είχε κάνει λόγο για πιθανές παραβάσεις σχετικές με έκθεση σε κίνδυνο προσώπων με την εφαρμογή εργασιακών σχημάτων που μπορούν να βλάψουν την υγεία των εργαζομένων, καθώς και για μεθόδους διαχείρισης που παραπέμπουν σε ηθική κακοποίηση.


Η επιθεώρηση εργασίας αναφέρεται συγκεκριμένα σε «πολιτική αναδιοργάνωσης και διαχείρισης» που εφαρμόζεται από το 2006 και τονίζει ότι η διεύθυνση της France Telecom έλαβε επανειλημμένα προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της στην υγεία των εργαζομένων. Η έκθεση αποδίδει ευθύνες κατά της διεύθυνσης της εταιρείας, καθώς και κατά του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου Ντιντιέ Λομπάρ.