Πλήγμα για την αρχή της ουδετερότητας στο Internet επιφέρει απόφαση δικαστηρίου στις ΗΠΑ με αντιδράσεις από την Google και την Amazon.


comcast FCCΔικαστική απόφαση εφετείου στις ΗΠΑ – με 3 ψήφους υπέρ και 0 κατά- δικαίωσε την Comcast καθώς δεν αναγνωρίζει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών το δικαίωμα επιβολής της αρχής της ουδετερότητας (net neutrality).


Πρόκειται για πρακτική σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ISPs) είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν ίδια ταχύτητα πρόσβασης ανεξαρτήτως από τη διαδικτυακή χρήση («κατέβασμα» μεγάλων όγκων δεδομένων, ανταλλαγή αρχείων κλπ). H FCC πλέον δεν έχει το δικαίωμα να επιτηρεί και να ρυθμίζει τη διακίνηση της διαδικτυακής κίνησης, όπως είχε πράξει στην περίπτωση της Comcast για κατέβασμα αρχείων μέσω του BitTorrent.


Η απόφαση σχολιάστηκε από την αποκαλούμενη «Ανοιχτή Διαδικτυακή Συμμαχία» (Google, eBay, Amazon κ.α) ως «μια επικίνδυνη κατάσταση όπου η ‘υγεία’ και η διαφάνεια του Διαδικτύου κρατούνται όμηροι». Στο ίδιο μήκος κύματος, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους όταν, την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρκέστηκε στο να εκφράσει την υποστήριξή στην αρχή της ουδετερότητας.