Πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft στο Παρίσι

Ολοκληρώθηκε ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Imagine Cup 2008 της Microsoft, με την πραγματοποίηση της τελικής του φάσης, που έλαβε χώρα στο Παρίσι από τις 3 έως 8 Ιουλίου. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο δεκαεξάχρονος μαθητής Αντώνης Πλατάνιος.

Με κεντρικό θέμα “Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα εξασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία”, ο διαγωνισμός διέθετε φέτος οικολογικό χαρακτήρα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη λύσεων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Οι 370 φιναλίστ από 61 χώρες που προκρίθηκαν από τους περισσότερους από 200.000 νέους, από 100 χώρες που συμμετείχαν συνολικά στο διαγωνισμό, διαγωνίστηκαν σε εννιά κατηγορίες στους τομείς των τεχνολογικών εφαρμογών, των ψηφιακών τεχνών, αλλά και των προσωπικών ικανοτήτων.

Την πρώτη θέση στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» κατέλαβε η ομάδα από την Αυστραλία , παρουσιάζοντας την καινοτόμο εφαρμογή Smart Operational Agriculture toolkit (SOAK).

Ο Αντώνης Πλατάνιος, συμμετέχοντας στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού», παρουσίασε το Project Protasis, το οποίο επικεντρώνεται στον αυτοματισμό σπιτιού, που μέχρι σήμερα περιοριζόταν στην απλή παρατήρηση του κτιρίου και στη διαχείριση των συσκευών από απόσταση. Η λύση Protasis αποτελεί το πρώτο αποκλειστικά περιβαλλοντικό σχεδιασμένο σύστημα οικιακού αυτοματισμού που ελέγχει την παροχή ρεύματος, νερού και καυσίμων, χρησιμοποιώντας έξυπνους αλγόριθμους που μοναδικό σκοπό έχουν την προστασία του περιβάλλοντος. Η διαχείριση της ενέργειας γίνεται βάσει της χρήσης αισθητήρων, οι οποίοι συνδέουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και λοιπές οικιακές λειτουργίες με έναν κεντρικό υπολογιστή, εξοικονομώντας ενέργεια.

Ο κ. Χρήστος Τσάγκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς δήλωσε «Η επένδυση στο ταλέντο των νέων ανθρώπων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ενίσχυσης της προόδου. Ο παγκόσμιος φοιτητικός διαγωνισμός Imagine Cup, στοχεύει στην πρόκληση της δημιουργικότητας και του ταλέντου όλων των νέων επιστημόνων παγκοσμίως, καθώς στηρίζουμε όχι μόνο την ικανότητά τους να αναπτύξουν καινοτόμες και ευφάνταστες εφαρμογές, αλλά κυρίως την ευαισθησία που δείχνουν σχετικά με μείζονα σύγχρονα προβλήματα. Φέτος, ο διαγωνισμός επικεντρώθηκε στο περιβάλλον, γεγονός που μας έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το έντονο ενδιαφέρον των νέων Ελλήνων πάνω σε αυτό το θέμα, ενώ η ποιότητα του συνόλου του έργου και των προσπαθειών που έχουμε μέχρι σήμερα δει, αποδεικνύει περίτρανα το ταλέντο που διαθέτουν οι νέοι έλληνες επιστήμονες».

Το Imagine Cup διοργανώνεται από τη Microsoft από το 2003 και αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμός τεχνολογίας για φοιτητές, προσφέροντας στους κορυφαίους νέους επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να επιλύσουν ορισμένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη. Η Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2004 και έχει ήδη κατακτήσει την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Σχεδίαση Λογισμικού» με τα projects “Sign2Talk” και “SmartEyes” (2005 και 2004 αντίστοιχα). Το 2006 συμμετείχε με το “Allergy ON!” ενώ το 2007 με το “Noesis” έφτασε στη δωδέκατη θέση.

Με τη λήξη του Imagine Cup 2008, ανακοινώθηκε η έναρξη του Imagine Cup 2009, το οποίο θα έχει θέμα «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων». Οι φοιτητές θα κληθούν να αναπτύξουν λύσεις που σχετίζονται με έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (Millennium Development Goals), όπως έχουν καθοριστεί από τον ΟΗΕ, καλύπτοντας θέματα όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας, η μείωση της εξάπλωσης του AIDS και η εξασφάλιση πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως.

H δυνατότητα κατάθεσης συμμετοχών για το Imagine Cup 2009 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.imaginecup.com. Στο διαγωνισμό δικαίωμα συμμετοχής έχουν φοιτητές, αλλά και μαθητές ηλικίας άνω των 16 ετών