Η σειρά Republic of Gamers (ROG) της Asus παρουσιάζει μια θηριώδη κάρτα γραφικών, με υπερπλήρη χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν ακραίο overclocking.


ASUS_ROG_MATRIX_5870_box bΒασισμένη στην πρότυπη κάρτα ATI Radeon 5870, η MATRIX 5870 καταφέρνει να την ξεπεράσει σε κάθε επίπεδο, προσφέροντας και την ωμή δύναμη που απαιτούν τα παιχνίδια υψηλών ταχυτήτων και ακρίβειας, αλλά και τον εκλεπτυσμένο έλεγχο που την φέρνει στην πρωτοπορία του overclocking και του tuning.


Χάρη στην τεράστια υπολογιστική της ισχύ η νέα MATRIX 5870 θέτει εκ νέου τους όρους του παιχνιδιού. Διαθέτει 2GB μνήμης GDDR5 RAM με χρονισμό στα 4.8GHz, interface με βάθος 256 πραγματικά bits, και core clock στα 894MHz. Όπως συμβαίνει με όλες τις κάρτες ASUS ROG, εκεί που η MATRIX 5870 κυριολεκτικά λάμπει, είναι οι πρόσθετες λειτουργίες και η προσοχή στις λεπτομέρειες.


Η τεχνολογία Super Hybrid Engine (SHE), η οποία καταφέρνει να ελέγξει όλες αυτές τις δυνατότητες και να τις αξιοποιήσει στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης απόλαυσης των παιχνιδιών. Η τεχνολογία SHE παρακολουθεί συνεχώς το hardware και το φορτίο που καλείται να διεκπεραιώσει, ώστε να εξασφαλίζει τη βέλτιστη παροχή ισχύος όταν απαιτείται, μεταβαίνοντας από την κατάσταση κανονικής λειτουργίας σε κατάσταση έντονης δράσης, εντελώς αυτόματα.


Τα αποτελέσματα δείχνουν μια μέση αύξηση 19% στις επιδόσεις και την απόδοση των λεπτομερειών στους πιο δύσκολους τίτλους από τα παιχνίδια first person shooter, και παράλληλα μια εκπληκτική μείωση 54% στο θόρυβο που προέρχεται από την τροφοδοσία της GPU όταν η κάρτα βρίσκεται σε mode κανονικών 2D γραφικών. Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται χωρίς καμία διακοπή για το χρήστη.


Οι φανατικοί οπαδοί του overclocking αναζητούν επίμονα τον έλεγχο και στις πιο μικρές λεπτομέρειες που επηρεάζουν την απόδοση. Η MATRIX 5870 πετυχαίνει ακριβώς αυτό με το iTracker2 , μια μηχανή που γεφυρώνει το hardware με το software και ανοίγει το δρόμο για άπειρες ρυθμίσεις και απολύτως ακριβές tuning.


Οι χρήστες μπορούν, χρησιμοποιώντας ρυθμίσεις χρονισμού που επεμβαίνουν αποκλειστικά στη GPU RAM, να κάνουν overclock στη μνήμη της κάρτας με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να ανησυχούν για ενδεχόμενο κρασάρισμα. Το iTracker2 υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο τις σχετικές ανοχές και επαναφέρει τις ρυθμίσεις πίσω στα επίπεδα ασφαλείας, σε περίπτωση που επιλεγούν υπερβολικά ακραίες τιμές.


Παρόλο που οι πληροφορίες που παρέχει το iTracker2 είναι πολλές, οι χρήστες έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις πέντε προεπιλεγμένες ρυθμίσεις υπερχρονισμού, ώστε να πετύχουν, γρήγορα και χωρίς δυσκολία, το επιδιωκόμενο κέρδος στην απόδοση της κάρτας. Το iTracker2 επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της απόδοσης της GPU, ώστε ο χρήστης να μπορεί να αποτιμήσει κάθε αλλαγή στις ρυθμίσεις και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.


Καυτές επιδόσεις, ψυχρές μετρήσεις
Από τις προδιαγραφές της MATRIX 5870 θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η κάρτα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε λειτουργία πέρα από τα φυσιολογικά πλαίσια, όμως χάρη στον πρωτοποριακό θερμικό σχεδιασμό της, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται εντελώς. Πρώτα από όλα, ο ειδικά σχεδιασμένος συνδυασμός fan-heatsink εξασφαλίζει 22% μεγαλύτερη πίεση στον αέρα εισαγωγής σε σχέση με την απαίτηση από μια κάρτα αναφοράς. Μετά, υπάρχουν τα υψηλής ποιότητας υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε κάθε κάρτα γραφικών ROG, και τα οποία χάρη στις μοναδικές ιδιότητες απαγωγής θερμότητας που διαθέτουν, δείχνουν το δρόμο για overclocking χωρίς προβλήματα. Η κάρτα MATRIX 5870 λειτουργεί με θερμοκρασίες τουλάχιστον 13% πιο χαμηλές από τις προδιαγραφές αναφοράς.


Οι παθιασμένοι gamers και οι overclockers μπορούν να προσδοκούν ακόμη περισσότερα, χάρη στη νέα έκδοση του ProbeIt, μιας πρωτοποριακής εφαρμογής της ASUS η οποία επιτρέπει στο χρήστη να αποκτήσουν ακόμη πιο στενή επαφή με τα αγαπημένα τους κομμάτια hardware. Το ProbeIt χρησιμοποιεί συγκεκριμένα σημεία επάνω στην κάρτα γραφικών, τα οποία με χρήση ενός πολύμετρου, δίνουν άμεσα την τάση λειτουργίας του πυρήνα της GPU, του PCI-E bus, της κάρτας και της μνήμης. Για τους φανατικούς tweakers τα πλεονεκτήματα είναι ολοφάνερα: έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν το κατά πόσο οι πειραματισμοί τους έχουν πραγματικά αποτελέσματα, αλλά και να συγκρίνουν τις τιμές που δίνει το software με πραγματικές μετρήσεις απευθείας από το hardware.


Τεχνικά Χαρακτηριστικά


ASUS ROG MATRIX 5870/2DIS/2GD5
Graphics engine ATI RadeonTM HD5870
Bus standard PCI Express 2.1
Video memory 2GB GDDR5
Engine clock 894MHz
Memory clock 4.8GHz (1.2GHz GDDR5)
Memory interface 256-bit
DVI max resolution 2560X1600
D-Sub output Yes, via adapter
DVI output Yes x 2 (native dual link DVI X1; single link DVI via HDMI to DVI adapter X1)
HDCP compliant Yes
HDMI output Yes x 1
Display port Yes x 1
Bundled software ASUS utilities and applications