Εκδότες, συγγραφείς και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που ασχολούνται με τη δημιουργία των βιβλίων στρέφονται κατά της Google για τη ψηφιοποίηση βιβλίων.


google-booksΟι αμερικανοί φωτογράφοι και γραφίστες άσκησαν αγωγή κατά της εταιρίας, κατηγορώντας την για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων τους και απαιτώντας να αποζημιωθούν για τις εικόνες και τα γραφικά που υπάρχουν στα βιβλία που ψηφιοποιούνται.


Στην αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, το οποίο ήδη εξετάζει τις αγωγές κατά της Google από τους συγγραφείς και τους εκδότες, συμμετέχουν οι επαγγελματικές ενώσεις των φωτογράφων και των γραφιστών στις ΗΠΑ, καθώς και πολλοί μεμονωμένοι φωτογράφοι και επαγγελματίες των γραφικών τεχνών, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.


Η υπόθεση εκκρεμεί από το 2005, όταν για πρώτη φορά οι ενώσεις των συγγραφέων και των εκδοτών άσκησαν αγωγή κατά της εταιρίας. Στη συνέχεια έφτασαν σε ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Google, το 2008.


Ο προτεινόμενος διακανονισμός καλεί την εταιρία να καταβάλει 125 εκατ. δολάρια και να δημιουργήσει ένα «μητρώο δικαιωμάτων από τα βιβλία», το οποίο θα δίνει στους συγγραφείς και στους εκδότες το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των βιβλίων τους και τις διαφημίσεις. Όμως το αρμόδιο δικαστήριο δεν έχει ακόμα εκδώσει κάποια οριστική απόφαση για την υπόθεση και δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα εγκρίνει την καταβολή των 125 εκατ. δολ.


Το Νοέμβριο του 2009 το δικαστήριο είχε αρνηθεί να συμπεριληφθούν οι φωτογράφοι και οι γραφίστες στην αγωγή των συγγραφέων και των εκδοτών και ζήτησε από τους πρώτους να καταθέσουν ξεχωριστή αγωγή, όπως και έκαναν τώρα. Οι φωτογράφοι και γραφίστες κάνουν λόγο για «μαζική παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων» τους και για «την πιο ευρεία, δημοσιοποιημένη και μη αποζημιωθείσα παραβίαση αποκλειστικών δικαιωμάτων στις εικόνες, που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της έκδοσης βιβλίων και περιοδικών».


Οι ενάγοντες αναφέρουν ότι η εταιρία έχει ήδη ψηφιοποιήσει πάνω από 12 εκατ. βιβλία και μπορεί να ψηφιοποιήσει άλλα 174 εκατ. στο μέλλον. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Google εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η πρωτοβουλία Google Books είναι πλήρως σύννομη με τη διεθνή νομοθεσία περί δικαιωμάτων copyright”.