Τη ριζική διαφοροποίηση στο εθνικό δίκτυο FTTH φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών της χώρας.


fiber-opticsΗ πρόσφατη δημοσιοποίηση της προκήρυξης του υπουργείου για την πρόσληψη συμβούλου για την διατύπωση των όρων ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του δικτύου Οπτικών Ινών μέχρι το Σπίτι (FTTH) δείχνει τον σαφή επαναπροσανατολισμό του υπουργείου και σε άλλες εναλλακτικές λύσεις που θεωρούνται σαφώς πιο οικονομικές και συμβατές προς τις επενδυτικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και κλιμακώνονται στην ελληνική οικονομική σκηνή.


Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία οι κατευθύνσεις που επικρατούν στην αναδιαμόρφωση του στρατηγικού μοντέλου ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του δικτύου FTTHή «τύπου FTTH» δείχνουν ότι «αποδεκτά» χαρακτηρίζονται από τα δίκτυα FTTC (Fiber ToThe Curb) μέχρι και την δημιουργία δικτύων «υποδοχής» Οπτικών Ινών, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι κενές σωληνώσεις στις οποίες οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών ή όποιες άλλες επενδύσουν στον τομέα FTT-X θα ενδιαφερθούν να περάσουν οπτικές ίνες.


Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αντιμετωπίζοντας ρεαλιστικά τις παραμέτρους της οικονομικής, επενδυτική και επιχειρηματικής πορείας της χώρας και εκτιμώντας ότι στο τέλος του 2011 το ποσόν των 2 δισ. ευρώ με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται από «ασύμφορο» έως «εξωπραγματικό» να συγκεντρωθεί το ποσόν των 2 δισ. ευρώ θα παρουσιάσει σύντομα τις νέες εναλλακτικές λύσεις. Παράλληλα ο ΟΤΕ προχωρά στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Δικτύου Οπτικών Ινών μεταξύ των Κέντρων του (VDSL) έχοντας ήδη πάρει σχετική άδεια για τέσσερις περιοχές της χώρας.