Μια νέα γενιά κινητών 3D κινητών τηλεφώνων, για τα οποία ο χρήστης δεν χρειάζεται να φοράει ειδικά τρισδιάστατα γυαλιά, αναμένεται να κυκλοφορήσουν έως το τέλος του 2010.


3-d-kinhtoΗ ιαπωνική εταιρία Sharp, που μόλις παρουσίασε μια νέα οθόνη υγρών κρυστάλλων τριών ιντσών, η οποία παίζει τρισδιάστατα γραφικά χωρίς την ανάγκη ειδικών γυαλιών. Η εταιρία παρουσίασε επίσης μια οθόνη αφής που επιτρέπει στον χρήστη να μετακινείται από την μια τρισδιάστατη φωτογραφία στην επόμενη με ένα απλό άγγιγμα του δαχτύλου του, καθώς και μια οθόνη που συνδέεται σε μια βιντεοκάμερα και παίζει τρισδιάστατο βίντεο.


Η νέα τεχνολογία αναμένεται να ενσωματωθεί σε κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές κάμερες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, που θα κυκλοφορήσουν αρχικά στην ιαπωνική αγορά γύρω στο Σεπτέμβριο του 2010.


Οι οθόνες της Sharp «ξεφορτώνονται» τα ειδικά γυαλιά, καθώς δείχνουν ελαφρώς διαφορετικές εικόνες και στα δύο μάτια. Οι συνήθεις τρισδιάστατες ταινίες απαιτούν γυαλιά που δείχνουν διαφορετικές εικόνες στο δεξί σε σχέση με το αριστερό μάτι για να δημιουργήσουν το τρισδιάστατο αποτέλεσμα.


Η τεχνολογία της Sharp, δείχνοντας διαφορετικές εικόνες σε κάθε μάτι με τη βοήθεια της παράλλαξης, καταφέρνει να παρουσιάσει τρισδιάστατες εικόνες σε ένα χρήστη σε απόσταση μέχρι και 12 ιντσών (περίπου 30 εκατοστών) χωρίς γυαλιά, επιτυγχάνοντας να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης, χωρίς να χάνεται η καθαρότητα της εικόνας.


Η ιαπωνική εταιρία αναπτύσσει την τρισδιάστατη τεχνολογία από το 2002, αλλά μέχρι τώρα τα τρισδιάστατα προϊόντα της υπέφεραν από χαμηλή ανάλυση εικόνας και μέτρια φωτεινότητα, προβλήματα που τώρα πια φαίνεται πως επιλύθηκαν.


Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της Sharp, η εταιρία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας της, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλα τα κινητά του μέλλοντος θα είναι εφοδιασμένα με 3D οθόνες.