Σε διορθωτικές κινήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Buzz προέβη η Google με αλλαγές στις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας του κοινωνικού δικτύου της.


google buzzΗ εταιρία, αρχής γενομένης από τις 5 Απριλίου, άρχισε να ζητά από τις χρήστες του Buzz να επιβεβαιώσουν ή να αλλάξουν τις ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους. Η εταιρία είχε αναγκαστεί να κάνει μερικές πρώτες αλλαγές στο κοινωνικό δίκτυό της μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του, μετά από ένα μπαράζ επικρίσεων από χρήστες που ανησυχούσαν για την παραβίαση του προσωπικού απορρήτου τους. Οι αλλαγές εκείνες δεν κρίθηκαν επαρκείς και τώρα έρχονται νέες μεταβολές στις σχετικές ρυθμίσεις.


Τον Μάρτιο, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δημοκρατικό βουλευτή Τζον Μπάροου, ζήτησαν από τις αρμόδιες αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές (FTC) να επέμβουν στο Buzz και να ερευνήσουν σε ποιο βαθμό εκτίθενται προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.


Το Buzz ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου. Η Google το ενσωμάτωσε στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail, που έχει πάνω από 170 εκατ. χρήστες. Εξ αρχής εμφανίστηκαν ανησυχίες για το πόσες προσωπικές πληροφορίες γίνονταν διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Η κορυφαία οργάνωση προστασίας των online στοιχείων των πολιτών, Εlectronic Privacy Information Centre, έχει ήδη κάνει αγωγή κατά της Google, που εκκρεμεί.


Οι νέες αλλαγές της Google αποσκοπούν στο να καταστήσουν ακόμα πιο σαφές πόσες πληροφορίες ένας χρήστης μοιράζεται με άλλους, καθώς και να απλοποιήσουν τη διαδικασία για το μπλοκάρισμα άλλων χρηστών ή την «παρακολούθησή» τους. Η «μπλογκόσφαιρα» (ο διεθνής σφυγμός των ηλεκτρονικών πολιτών) αντέδρασε θετικά στις νέες προτεινόμενες αλλαγές.


Εξάλλου, η Google έχει υποσχεθεί επιπρόσθετες αλλαγές και βελτιώσεις στο μέλλον, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Κογκρέσο και τις οργανώσεις πολιτών και να μπορέσει να αποτελέσει αξιόπιστο ανταγωνιστή του Facebook και του Twitter.