Η γενικότερη οικονομική κατάσταση και οι καθυστερήσεις στην εκπλήρωση υποχρεώσεων φορέων του Δημοσίου τομέα επηρέασαν τα μεγέθη του ομίλου.


profileΠάρα ταύτα, ο όμιλος PROFILE διατήρησε θετικό πρόσημο στο EBIDTA και αύξησε σημαντικά τα διαθέσιμα του, κυρίως λόγω της μείωσης των απαιτήσεων και των λειτουργικών εξόδων, ενώ σε χαμηλότατα επίπεδα παρέμεινε ο δανεισμός.


Πιο συγκεκριμένα, σε ενοποιημένο επίπεδο ο Όμιλος εμφανίζει κύκλο εργασιών €13,3 εκατ. για το 2009 από €16,6 εκατ. το προηγούμενο έτος, ενώ τα Κέρδη προ Αποσβέσεων, Τόκων και Φόρων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €0,37 εκατ. από €3,4 εκατ. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε €4,5 εκατ. από €7,7 εκατ. το 2008 ενώ εμφανίσθηκαν ζημιές μετά από φόρους στα €1,1 εκατ. Ο όμιλος παρουσίασε ζημιές προ φόρων της τάξεως των €986 χιλ., έναντι κερδών €1,7 εκατ. το 2008.


Οι ζημιές προέκυψαν κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα του μειωμένου κύκλου εργασιών, των συνεχιζόμενων αναπτυξιακών δαπανών στο εξωτερικό, των αυξημένων προβλέψεων που επέβαλλε η συνετή διαχείριση της τρέχουσας συγκυρίας, αλλά και των καθυστερήσεων σε παραλαβές που έχουν ήδη υλοποιηθεί από τον όμιλο, στον Δημόσιο τομέα και σε σχετιζόμενους φορείς.


Με βάση τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Χρήσης 2009 το σύνολο του ενεργητικού προσδιορίστηκε σε €28,2 εκατ. παραμένοντας σταθερό σε σχέση με το 2008. Τα διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 182% και διαμορφώθηκαν σε €4,8 εκατ. από €1,7 το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ξεπερνώντας το συνολικό δανεισμό της εταιρίας που ανέρχεται σε €4,6 εκατ., ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε €13,8 εκατ.


Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε εντός του 2009 στα €11,6 εκατ. από €14,3 εκατ. ενώ σημειώθηκαν ζημιές μετά από φόρους της τάξεως των €891 χιλ. για το έτος.


Η μείωση των αποτελεσμάτων αντικατοπτρίζει την γενικότερη συγκράτηση της αγοράς, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας στον Ελλαδικό κυρίως χώρο. Ενισχύεται όμως από το γεγονός ότι ο όμιλος έχει ήδη εργασθεί σε μεγάλα έργα του Δημοσίου που έχουν ανατεθεί κι εμφανίζουν καθυστερήσεις στην συμβασιοποίηση τους, καθώς και από τη σημαντική δυστοκία που παρουσιάζεται σε τιμολογήσεις υλοποιημένων έργων του ευρύτερου Δημοσίου τομέα.


Ο όμιλος έχει ολοκληρώσει πλέον την προσαρμογή των λειτουργιών του στις νέες συνθήκες της ελληνικής αγοράς βελτιστοποιώντας σημαντικά τα λειτουργικά κόστη και τη διάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των επόμενων τριμήνων.

Αμείωτη ωστόσο παραμένει η επεκτατική δραστηριότητα σε χώρες του εξωτερικού, καθώς οι επενδύσεις που πραγματοποίησε ο όμιλος έχουν αποδώσει και δημιουργούν το υπόβαθρο για περαιτέρω ανάπτυξη και σταδιακή αναπλήρωση της μείωσης εργασιών, που λόγω της τρέχουσας κρίσης παρατηρείται στην ελληνική αγορά.