Την πώληση του 40% από το ποσοστό του σερβικού Δημοσίου στην τηλεπικοινωνιακή εταιρία Telekom Srbija αποφάσισε η σερβική κυβέρνηση.


Telekom SrbijaΣτην ανακοίνωση της κυβέρνησης υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση ελήφθη, με βάση τη σημασία της μελλοντικής ανάπτυξης του τομέα των τηλεπικοινωνιών στη Σερβία, την αύξηση του ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο τομέα και την ανάγκη υλοποίησης περισσότερων επενδύσεων.


Σε δηλώσεις του, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Τανγιούνγκ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Σλόμπονταν ‘Ιλιτς ανέφερε πως για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Telekom Srbija, η κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής παρακολούθησης για την πώληση καθώς και άλλης επιτροπής, η οποία θα επιλέξει τον σύμβουλο για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.


Το yπουργείο Οικονομικών έλαβε εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία και «θα επιλεγεί σύμβουλος για να μας βοηθήσει στη διαδικασία», είπε ο κ. Ιλιτς.


Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των μελών της επιτροπής παρακολούθησης και εκπροσώπων της Telekom Srbija.


Σημαντικές υπεραξίες εκτιμάται ότι θα προκύψουν για τον ΟΤΕ από την ιδιωτικοποίηση της Telekom Srbija. Ο πρώτος έχει αποτιμήσει τη συμμετοχή 20% που διαθέτει στη δεύτερη σε ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσό (155 εκατ. ευρώ) το οποίο αναμένεται ν’ ανέλθει αισθητά μετά την πώληση του 40% της Telekom Srbija που προωθεί τώρα η σερβική κυβέρνηση. Φαβορί για την εξαγορά αυτή είναι η Deutsche Telekom.


Αν και τα νούμερα που ακούγονται για την πώληση του 40% είναι πολλά, εν τούτοις το μόνο σίγουρο είναι ότι η αποτίμηση που θα προκύψει για την Telekom Srbija θα είναι υψηλότερη από 800 εκατ. ευρώ που την αποτιμά σήμερα η συμμετοχή του ΟΤΕ. Ο τελευταίος μένει εκτός μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, καθώς έχοντας έδρα σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεν συνιστά βιώσιμη λύση για την αύξηση της συμμετοχής του στον σερβικό οργανισμό.