Γερμανικό ενδιαφέρον για συμμετοχή του Οργανισμού σε εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών του υπουργειου Μεταφορών σε 2 εκατ. σπίτια

Από την εφημερίδα: “Ημερησία”

Της Μαρίας Μόσχου και του  Δημήτρη Μαλλά

Αποφασισμένη να διατηρήσει κομμάτι της αγοράς της σταθερής τηλεφωνίας που «απειλείται» από εναλλακτικούς φορείς παρουσιάζεται η διοίκηση του ΟΤΕ στην οποία ενεργό συμμετοχή έχουν πλέον και οι Γερμανοί.

Η ηγεσία του Οργανισμού προχωρά σε σημαντικές ενέργειες και δράσεις μαζί με την Deutsche Telekom, με στόχο να διεκδικήσει δυναμικά ακόμα και συνδρομητές που τον έχουν «εγκαταλείψει».

Την ίδια στιγμή η αγορά της χώρας «τρέχει» με τρεις ταχύτητες με τον όμιλο ΟΤΕ, τη Vodafone και τη Wind (μαζί με την Tellas) να είναι στην πρώτη ομάδα, τις Forthnet, On Telecoms και hellas online στη δεύτερη και τους υπόλοιπους παρόχους να ανήκουν στην τελευταία.

Τα μέλη της πρώτης ταχύτητας δείχνουν να απευθύνονται στην ευρεία μάζα των Ελλήνων καταναλωτών, εκείνα της δεύτερης θα επιδιώξουν να κινηθούν σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών, προκειμένου να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα που θα τους επιτρέψει να είναι κερδοφόροι, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούν τρόπους προκειμένου να επιβιώσουν σε μία αγορά που γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστική.

Υπό αυτό το πρίσμα, για τον όμιλο ΟΤΕ, κύριοι ανταγωνιστές είναι η Vodafone -η οποία βρίσκεται σε περίοδο αναδιοργάνωσης και από το φθινόπωρο αναμένεται να κινηθεί περισσότερο δυναμικά- και η Wind που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί περισσότερο τις συνέργιες με την Tellas.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο ΟΤΕ καλείται να αντιμετωπίσει την πίεση από τους παρόχους της δεύτερης ταχύτητας, οι οποίοι αποσπούν ταχύτατα μερίδια αγοράς στον τομέα των ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γερμανοί δείχνουν ενδιαφέρον να συμμετέχει ο Οργανισμός στο φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών – Επικοινωνιών για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε περίπου 2 εκατ. σπίτια σε όλη την Ελλάδα.

Συνάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών με αντιπροσωπία της Deutsche Telekom υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Rene Oberman την προηγούμενη Τετάρτη.

Αν και θέτουν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, τις οποίες ακόμα δεν έχουν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον αυτό ανατρέπει τις προβλέψεις στελεχών της αγοράς.

Και αυτό γιατί τα στελέχη αυτά εκτιμούσαν ότι το πρόγραμμα αυτό του ΥΜΕ θα ήταν η βάση για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου εναλλακτικού του ΟΤΕ.

Μάλιστα τόνιζαν ότι με τον τρόπο αυτό ο ανταγωνισμός θα κορυφωνόταν καθώς μέχρι πρότινος η διοίκηση του Οργανισμού εμφανιζόταν διστακτική για να αναλάβει το έργο ή έστω κάποιο τμήμα του.

Αυτός ήταν και ο λόγος που άλλες ιδιωτικές εταιρείες είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπως π.χ. η Tellas και η Vivodi.

Το κόστος για την ανάπτυξη του δικτύου υπολογίζεται σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ο σύμβουλος που έχει επιλεγεί από το υπουργείο Μεταφορών, η ΑΤ Kearney, εκτιμά ότι το έργο θα είναι οικονομικά βιώσιμο μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την περιφέρεια θα απαιτηθεί μεγάλη συνεισφορά εκ μέρους του ελληνικού κράτους.

Ο ΟΤΕ αναμένεται πολύ σύντομα να «εισάγει» στην ελληνική αγορά καινοτόμα προϊόντα που ήδη προσφέρει η Deutsche Telekom.

Οι επαφές μεταξύ των διοικήσεων των δύο εταιρειών έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα με στόχο την υλοποίηση της δέσμευσης της γερμανικής εταιρείας για συνέργιες 2 δισ. ευρώ με τον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες διερευνώνται οι προμήθειες και των δύο εταιρειών ώστε να επιτευχθούν καλύτερες τιμές αγοράς, ενώ εξετάζεται και ο τρόπος που ορισμένες από τις καινοτόμες υπηρεσίες που προσφέρονται από την DT θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε Ελλάδα και Ρουμανία. Παράλληλα από τον Οκτώβριο ο ΟΤΕ θα διαθέσει και τη νέα υπηρεσία IPTV (τηλεόραση μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης).

Απώλειες
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Ιουνίου, ο αριθμός των ελληνικών νοικοκυριών που έχουν διακόψει τη σχέση τους με τον ΟΤΕ (σ.σ. έχουν σταματήσει να πληρώνουν μηνιαίο πάγιο τέλος) μέσω της διαδικασίας πλήρους αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (LLU) είχαν ανέλθει στις 430.000.

Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι περισσότεροι από 130.000 συνδέσεις του πακέτου Vodafone Για το Σπίτι, οι συνδρομητές του οποίου, επίσης, περιλαμβάνονται σε αυτούς που έχουν εγκαταλείψει τον ΟΤΕ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως στο τέλος του 2008, τα νοικοκυριά που θα έχουν «εγκαταλείψει» τον ΟΤΕ θα έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις 700.000.

Ανταγωνιστές
Την πρώτη θέση μεταξύ των ανταγωνιστών του ΟΤΕ σε συνδέσεις LLU είχε στις αρχές Ιουνίου η Forthnet με περισσότερες από 135.000 συνδέσεις, ενώ ακολουθούσε η Tellas με 117.000 συνδέσεις.

Στην τρίτη θέση ήταν η On Telecoms με κοντά στις 80.000 συνδέσεις και η πεντάδα κλείνει με την hellas online με περισσότερους από 65.000 LLU συνδρομητές.

Οι εν λόγω πέντε εταιρείες έχουν μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους «παίκτες», κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν ομάδες παρόχων που κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς.