Από την εφημερίδα: “Ημερησία”

Του Δημήτρη Μαλλά

Σε μία ιδιότυπη «μάχη» έχουν εμπλακεί τους τελευταίους μήνες ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών παγκοσμίως: αυτή του λεπτότερου φορητού υπολογιστή. Από τη στιγμή που οι καταναλωτές δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στο σχεδιασμό των προϊόντων, το πάχος ενός φορητού υπολογιστή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όσο πιο λεπτό τόσο πιο όμορφο δείχνει. Επιπλέον, αποτελεί έναν καλό «όπλο» στα χέρια των τμημάτων μάρκετινγκ, όπως φάνηκε στην περίπτωση του MacBook Air, το οποίο η Apple λάνσαρε ως «λεπτότερο από τον αέρα» (thinner than air). Η Apple υποστηρίζει ότι το MacBook Air είναι ο πιο λεπτός φορητός υπολογιστής που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά με πάχος που φθάνει (όταν είναι κλειστή η οθόνη) στα 1,94 εκατοστά.

Από το φθινόπωρο, όμως, η πρώτη θέση μάλλον θα αλλάξει χέρια, καθώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού θα κάνει την εμφάνισή του το Envy 133 της Voodoo, το πάχος του οποίου είναι 1,78 εκατοστά. Την ίδια περίοδο, αναμένεται να κυκλοφορήσει και το X300 της Lenovo, το πάχος του οποίου αναμένεται να είναι περίπου στα 2,34 εκατοστά.

Όμως, το Χ300 ενσωματώνει και οδηγό DVD κάτι που δεν συναντάμε στους έτερους διεκδικητές του τίτλου. Προκειμένου το πάχος να φθάσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα και τα δύο μηχανήματα έχουν ορισμένες ελλείψεις. Για παράδειγμα, στο MacBook Air δεν υπάρχει θύρα για σύνδεση σε ενσύρματο δίκτυο Ethernet, ενώ υπάρχει μόλις μία θύρα USB.

Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη στο Envy 133 δεδομένου ότι υπάρχει μεν μόνο μία θύρα USB, όμως, υπάρχει μία ακόμη υποδοχή τύπου eSATA, στην οποία μπορούν να συνδεθούν συσκευές μέσω USB. Ακόμη, στο μοντέλο της Voodoo, υπάρχει θύρα Ethernet, όχι όμως, πάνω στον υπολογιστή αλλά στο φορτιστή του!

Όσον αφορά το σχεδιασμό τόσο το MacBook Air όσο και το Envy 133 συγκεντρώνουν τα βλέμματα όσων τα δουν για πρώτη φορά, Το κόστος κινείται πάντως σε παρεμφερή επίπεδα, καθώς το MacBook Air ξεκινά από τα 1800 ευρώ και το Envy 133, όταν κάνει την εμφάνιση του, από τα 2100 δολάρια, οπότε με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου πέφτει αρκετά πιο χαμηλά.

ΕΡΓΑΣΙΑ
Γολιάθ εναντίον… Γολιάθ

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, η «μάχη» μεταξύ της Apple και της Voodoo μοιάζει με εκείνη του Γολιάθ εναντίον του Δαυίδ, καθώς η δεύτερη είναι εντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό. Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο διαφορετική, καθώς η Voodoo, πριν από 18 μήνες, εξαγοράσθηκε από την ΗΡ.

Οι άνθρωποι της τελευταίας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια της Voodoo και δεν είναι τυχαίο ότι το Envy 133 παρουσιάστηκε επισήμως πριν από μερικές εβδομάδες σε εκδήλωση για δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο που διοργάνωσε η ΗΡ.