Από την εφημερίδα: “Ημερησία”

Της Μαρίας Μόσχου

Η Επιτροπή επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 500.000 ευρώ στην Tellas για παραβάσεις της νομοθεσίας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Τον Ασκό του Αιόλου φαίνεται να ανοίγουν τα νέα πρόστιμα ύψους 3 εκατ. ευρώ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων προς τον ΟΤΕ με αφορμή «την άρνηση παροχής πληροφοριών».

Σε απόφασή της η Επιτροπή την προηγούμενη Παρασκευή αποφάσισε την επιβολή προστίμων τόσο στον ΟΤΕ όσο και στην εταιρεία Tellas «ως αποτέλεσμα ακροαματικών διαδικασιών, για τη διαπίστωση παράβασης της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

Όσον αφορά στον ΟΤΕ, η ΕΕΤΤ επέβαλε πρόστιμα για τη μη παροχή στοιχείων σχετικά με τα προγράμματα «conn-x» και «ΑLL- ΙΝ- ΟΝΕ». Συγκεκριμένα :

α) Για το Πρόγραμμα conn -x η ΕΕΤΤ επέβαλε στον ΟΤΕ πρόστιμο ύψους 2.000.000 ευρώ λόγω άρνησης παροχής πληροφοριών, στο πλαίσιο του ελέγχου και εποπτείας της αγοράς adsl. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤΤ ο ΟΤΕ «ουδέποτε απέστειλε τα ζητούμενα στοιχεία παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις της ΕΕΤΤ». Τονίζεται ότι η ΕΕΤΤ αποφάσισε την επιβολή στην Σύστασης να απέχει στο μέλλον από ενέργειες που συνιστούν παραβίαση των υποχρεώσεων της.

β) Για το πρόγραμμα συνδυαστικών υπηρεσιών «ΑLL-ΙΝ-ΟΝΕ», η ΕΕΤΤ επέβαλε στην εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. πρόστιμο ύψους 1.000.000 ευρώ για εκπρόθεσμη και μη προσήκουσα παροχή των απαραίτητων οικονομικών στοιχείων/πληροφοριών στην ΕΕΤΤ. «Η ΟΤΕ, παρέβη ευθέως την υποχρέωσή της βάσει του άρθρου 64 του Ν.3431/2006 και προκάλεσε αδικαιολόγητη κωλυσιεργία στο έργο της ΕΕΤΤ κατά τη διαδικασία της «ex ante» εξέτασης του ανωτέρω οικονομικού προγράμματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ είχε προαναγγείλει την εμπορική διάθεση του προγράμματος αυτού από τον Σεπτέμβρη του 2007, ωστόσο μόλις πριν από περίπου ένα μήνα πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή να παρέχει περιορισμένες συνδέσεις καθώς, όπως είχε επισημάνει, κατά καιρούς η ηγεσία της Επιτροπής δεν ελάμβανε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που ζητούσε από τον Οργανισμό.

Η διοίκηση του Οργανισμού έχει τονίσει επανειλημμένως ότι όποτε της ζητήθηκαν διευκρινίσεις εστάλησαν τα απαραίτητα στοιχεία ενώ κάνει λόγο για κωλυσιεργία της Επιτροπής σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τον Οργανισμό.

Η απόφαση αυτή φαίνεται να βάζει «φωτιά» στις ήδη «διαταραγμένες» σχέσεις ΟΤΕ – ΕΕΤΤ με τις δυο πλευρές να μην χάνουν ευκαιρία να εντοπίζουν «λάθη και παραλήψεις» σε όλες τις δραστηριότητες.

Η Επιτροπή επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 500.000 ευρώ στην Tellas για παραβάσεις της νομοθεσίας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μετά από καταγγελίες καταναλωτών που αφορούσαν την παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών μέσω προεπιλογής φορέα και ειδικότερα τη μη αποδέσμευση των καταναλωτών από το δίκτυό της.

Η Επιτροπή μία εβδομάδα πριν είχε αποφασίσει διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 2,250 εκατ. ευρώ σε οκτώ εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για ζητήματα προστασίας καταναλωτών.