Το βραβείο «Αs the Best Institute of Vocational Training in Europe» κατέκτησε το ΙΕΚ ΔΟΜΗ από το Διεθνές Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.


Ο κ. Βασίλης Γαλάνης

Ο κ. Βασίλης Γαλάνης

Ο Βασίλης Γαλάνης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, μας αναφέρει τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της διάκρισης αλλά και γενικότερα την άποψή του για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.


Κύριε Γαλάνη, πείτε μας δυο λόγια για την πρόσφατη διάκριση από την AEJ, τις υπόλοιπες διακρίσεις του ΙΕΚ ΔΟΜΗ και για τη φιλοσοφία του ως εκπαιδευτικού οργανισμού;


Η διάκριση αυτή που πραγματοποιήθηκε σε μια σεμνή τελετή στο πλαίσιο της απονομής των ετήσιων βραβείων «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, αποτελεί την ύψιστη καταξίωση για το ΙΕΚ ΔΟΜΗ και παράλληλα την αναγνώριση της συνεισφοράς του στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής παιδείας. Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια το ΙΕΚ ΔΟΜΗ βραβεύεται συνεχώς. Το 1998, κατέκτησε το Χρυσό Διεθνές Βραβείο «Grand Gold Prix», για την Υπεροχή και την Ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών του. Το 2009, το ΙΕΚ ΔΟΜΗ, απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Αριστείας από το Διεθνές Επιμελητήριο Νέων (J.C.I.), για τη συμβολή του στο θεσμό της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τον προσανατολισμό του στην καινοτομία και το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσφατη διάκριση από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που τοποθετεί το ΙΕΚ ΔΟΜΗ στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Εκτίμησή μου αποτελεί ότι όλες αυτές οι πρώτες θέσεις που κατέλαβε όλα αυτά τα χρόνια το ΙΕΚ ΔΟΜΗ, αντικατοπτρίζουν το «χαρακτήρα» του, τον προσανατολισμό του στην ποιότητα και την καινοτομία και αποκαλύπτουν τη συνέπεια και την υπευθυνότητα με τις οποίες αντιμετωπίζει το θεσμό της επαγγελματικής παιδείας και την παροχή των υπηρεσιών του. Επιτρέψτε μου να τονίσω ιδιαίτερα την έννοια της επαγγελματικής παιδείας, παράλληλα με τη συμβολή του ΙΕΚ ΔΟΜΗ στην υψηλού επιπέδου και ποιότητας επαγγελματική κατάρτιση. Και αυτό γιατί το ΙΕΚ ΔΟΜΗ, αντιλαμβάνεται ως μέρος της αποστολής του την παραγωγή αποφοίτων που θα διαθέτουν όχι μόνο υψηλό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης αλλά και «παιδείας» και επαγγελματικής κουλτούρας γενικότερα.


Κατακτήσατε πρόσφατα το βραβείο «Αs the Best Institute of Vocational Training in Europe». Πως βλέπετε να λειτουργεί αυτό για σας και ποια θεωρείτε ότι είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά σας που σας χάρισαν αυτή την πρωτιά;


Αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή αυτό το βραβείο όχι μόνο για το ΙΕΚ ΔΟΜΗ, αλλά και για την Ελλάδα. Είναι μια βράβευση που μας κάνει όλους ιδιαίτερα χαρούμενους, αλλά παράλληλα αποτελεί και ευθύνη, αποτελεί και δέσμευση. Με τη διάκριση αυτή, αναγνωρίζεται η συνολική προσπάθεια του ΙΕΚ ΔΟΜΗ να βρίσκεται στην κορυφή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Το να αναγνωρίζεται ένας εκπαιδευτικός οργανισμός όχι μόνο στην Ελλάδα από την επιλογή χιλιάδων σπουδαστών αλλά από ένα διεθνή οργανισμό ως το Καλύτερο ΙΕΚ της Ευρώπης, συνιστά μια ύψιστη καταξίωση. Γνωρίζουμε ότι κατακτήσαμε την κορυφή της Ευρώπης, αλλά γνωρίζουμε παράλληλα ότι αποτελεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να παραμείνουμε εκεί. Ανεβάζουμε λοιπόν τον πήχη ακόμη ψηλότερα και προχωράμε σε κινήσεις για περαιτέρω βελτίωση, ακόμη υψηλότερη ποιότητα και τεχνολογική υπεροχή και γινόμαστε πιο «oriented» ως οργανισμός, στην Καινοτομία.


Πως κρίνετε την κατάσταση στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης δεδομένης της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας;


Η γενικότερη διεθνής συγκυρία, φαίνεται να μην επηρεάζει τον κλάδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι νέοι πρωτίστως και δευτερευόντως και οι γονείς τους, αντιλαμβάνονται ότι η σωστή επιλογή σπουδών και η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, αποτελούν τον πιο πρόσφορο τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης σε ότι αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον και το μέλλον τους υπό την ευρύτερη έννοια. Οι νέοι είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο στην επαγγελματική εκπαίδευση και γενικότερα σε σημαντικά πράγματα στη ζωή τους και βάζουν τις δικές τους προτεραιότητες για να ανελιχθούν επαγγελματικά και κοινωνικά, αποκτώντας τον έλεγχο στη ζωή τους. Αυτό άλλωστε αντιπροσωπεύεται και σε μετρήσεις σύγχρονων και αξιόπιστων ερευνητικών εργαλείων όπως το TGI και το RISC. Εξάλλου, οι νέοι της χώρας μας είναι ένα ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας και είναι από τη φύση τους αισιόδοξοι για το μέλλον. Άλλωστε την εξέλιξη και την πρόοδο της κοινωνίας μας μέχρι σήμερα, δεν την οφείλουμε στους απαισιόδοξους. Αντιθέτως τη χρωστάμε στους αισιόδοξους.