Ως το 2015 όλες οι χώρες παγκοσμίως θα έχουν σταματήσει την εκπομπή αναλογικού σήματος και θα έχουν περάσει στο ψηφιακό.


20091005_SWW1800_LifestyleΤους τελευταίους μήνες μια συγκεκριμένη διαφήμιση έχει κατακλύσει τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Πρόκειται για την ενημερωτική καμπάνια για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή από την Digea. Ειδικότερα, μια ελληνική οικογένεια συμμετέχοντας σε τηλεοπτικό quiz show καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ψηφιακό σήμα και την ψηφιακή τηλεόραση. Τα κινούμενα σχέδια που απαρτίζουν την οικογένεια απαντώντας στις ερωτήσεις του τηλεθεατή ενημερώνουν το κοινό. Η απλή και χιουμοριστική αυτή διαφήμιση συμβάλλει στην άμεση και κατατοπιστική ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού ως προς τη νέα ψηφιακή τεχνολογία.


Η νέα αυτή ψηφιακή τεχνολογία θα αντικαταστήσει σταδιακά την παραδοσιακή αναλογική προσφέροντας καλύτερη ποιότητα σήματος, καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας δηλαδή, και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος, για ενημέρωση του χρήστη για τα προγράμματα της τηλεόρασης. Παράλληλα, οι τηλεθεατές προγραμματίζουν την εγγραφή του αγαπημένου τους προγράμματος, επιλέγουν μέσα από μια πληθώρα νέων καναλιών, απολαμβάνουν επιδόσεις τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας και έχουν πρόσβαση σε διαδραστικές υπηρεσίες.


Τι πρέπει να γνωρίζω
Παρακάτω, θα επιχειρήσουμε να λύσουμε τις βασικές απορίες των τηλεθεατών σχετικά με τη νέα ψηφιακή εποχή και τη μετάβαση σ’ αυτήν.


anigma2Τι είναι η ψηφιακή μετάβαση;
Η ψηφιακή μετάβαση είναι το διάστημα προσαρμογής που θα χρειαστεί για να ενημερωθούν πλήρως οι τηλεθεατές για τη νέα ψηφιακή τηλεόραση και να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ο αποκωδικοποιητής ή η τηλεόραση που τον περιλαμβάνει. Στο διάστημα αυτό θα εκπέμπεται ταυτοχρόνως αναλογικό και ψηφιακό σήμα, ώστε να προσαρμοστούν όλοι οι χρήστες στη νέα ψηφιακή εποχή. Μετά το τέλος του διαστήματος ψηφιακής μετάβασης, παγκοσμίως το 2015, αλλά για την Ευρώπη σύμφωνα με οδηγία της Ε .Ε. το 2012, το αναλογικό σήμα θα σταματήσει οριστικά να εκπέμπεται και θα αντικατασταθεί πλήρως από το
ψηφιακό.


Τι χρειάζεται για να συντονιζόμαστε με το ψηφιακό σήμα;
Για το συντονισμό με το ψηφιακό σήμα, απαιτείται η αγορά αποκωδικοποιητή και η σύνδεσή του στην τηλεόραση, εκτός και αν αυτή υποστηρίζει από την κατασκευή της πρωτόκολλο κωδικοποίησης MPEG-4. Ο αποκωδικοποιητής MPEG-4 συνδέεται εύκολα στην τηλεόραση, αλλά και στην εξωτερική κεραία. Ο αποκωδικοποιητής συνδέεται σε οποιαδήποτε τηλεόραση, όσο παλιά κι αν είναι αυτή, χωρίς να απαιτείται αλλαγή στην υπάρχουσα κεραία της τηλεόρασης, αν και για άψογο σήμα θα αρκεί και μια μικρή εσωτερική κεραία. Τέλος, το κόστος αγοράς της κατάλληλης συσκευής ξεκινά από τα 50 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με τις εξόδους (π.χ., HDMI για υψηλότερη ποιότητα εικόνας).


Ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα;
Aν οι τηλεθεατές δεν αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό μέχρι και το τέλος της περιόδου ψηφιακής μετάδοσης, δεν θα μπορούν να παρακολουθούν κανένα κανάλι. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης, οι κάτοικοι των περιοχών που θα χάσουν το αναλογικό σήμα θα αναγκαστούν να προμηθευτούν άμεσα αποκωδικοποιητές. Όπως συνέβη πρόσφατα σε αρκετά νοικοκυριά στο Φιλίππειο της Θεσσ/νίκης, τηλεθεατές που καλύπτονταν αποκλειστικά από το συγκεκριμένο κέντρο έχασαν ολοκληρωτικά το σήμα τους και χρειάστηκε να αγοράσουν άμεσα την κατάλληλη συσκευή. Να υπογραμμίσουμε πως δεν υπάρχει κανενός είδους συνδρομή ή πρόσθετο κόστος, πλην του εξοπλισμού MPEG4 ή μιας σύγχρονης τηλεόρασης που να τον ενσωματώνει.


Mega 4 SD MPEG4Mega 4 SD MPEG4
Ο νέος αυτός δέκτης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι εξίσου συμβατός με το πρωτόκολλο MPEG-2 και το MPEG-4, επιτρέποντας στον τηλεθεατή να παρακολουθεί τα MPEG-4 κανάλια της Digea και τα MPEG-2 της ΕΡΤ.
Ενδ. τιμή: 50 ευρώ


Turbo-X SD 1000
turbo-x sd 1000Ο ψηφιακός δέκτης Turbo-X SD 1000 διαθέτει μικρό μέγεθος, ελληνικό εύχρηστο μενού πλοήγησης και εξαίρετη ψηφιακή ποιότητα εικόνας και ήχου. Προσφέρει αποκωδικοποίηση τύπου MPEG-2 και MPEG-4.
Ενδ. τιμή: 50 ευρώ


F&U DTR2205HDPVF&U DTR2205HDPV
Ο υψηλής ανάλυσης ψηφιακός δέκτης της F&U είναι συμβατός με το πρωτόκολλο MPEG-4. Διαθέτει φιλικό μενού, Teletext, EPG, υποδοχή USB για την εγγραφή σε σκληρό δίσκο, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη δημιουργία λίστας αγαπημένων σταθμών.
Ενδ. τιμή: 70 ευρώ


Fastnet Radio FTR-300
Fastnet Radio FTR-300Ο FTR-300 είναι ένας υψηλής ανάλυσης αποκωδικοποιητής MPEG-2 και MPEG-4 ιδανικός για τη νέα ψηφιακή εποχή. Διαθέτει θύρα USB, σύνδεση HDMI και μία υποδοχή κάρτας Connax για μελλοντικά συνδρομητικά κανάλια.
Ενδ. τιμή: 110 ευρώ


DigitalSat HDVB-009TRDigitalSat HDVB-009T USB PVR
O κομψός αυτός δέκτης υψηλής ανάλυσης είναι κατάλληλος για ελεύθερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα MPEG-2 και MPEG-4. Διαθέτει ελληνικό μενού, Teletext, μνήμη για 1.000 προγράμματα και χρονοδιακόπτη μέσω EPG.
Ενδ. τιμή: 70 ευρώ


Gemini 4HD MPEG4
Gemini 4HD MPEG4Αυτός ο υψηλής ανάλυσης ψηφιακός δέκτης είναι συμβατός με τα πρωτόκολλα MPEG-4 και MPEG-2. Διαθέτει μνήμη 4.000 καναλιών, έξοδο HDMI, ελληνικό μενού και ελληνικό ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος.
Ενδ. τιμή: 79 ευρώ


Neotion NP4 FTA Module
Neotion NP4 FTA ModuleΤο Neotion Module είναι μια κάρτα μετατροπής της τηλεόρασης, του ψηφιακού εγγραφέα ή του ψηφιακού αποκωδικοποιητής σας σε δέκτη ψηφιακού σήματος MPEG-4. Απαιραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη CI slot. Είναι συμβατή με πληθώρα συσκευών γνωστών εταιρειών ηλεκτρικών ειδών.
Ενδ. τιμή: 59 ευρώ