Από την εφημερίδα: “Ελευθεροτυπία”

Της Γ. ΜΥΛΩΝΑΚΗ

ΨΥΧΡΟΣ άνεμος από τις βόρειες χώρες σαρώνει την αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Η κραταιά φιλανδική Nokia αποφάσισε να κάνει δύο κινήσεις-ματ πριν απειληθεί η πρωτοκαθεδρία της με «πραξικόπημα» από την Google και την Apple.
Η εταιρεία παράγει το 40% των κινητών τηλεφώνων που πωλούνται παγκοσμίως και αυτό το ποσοστό δεν θέλει επ’ ουδενί να μειωθεί.

Για να κρατήσει τα σκήπτρα, προχώρησε στην εξαγορά του υπόλοιπου 52% της Symbian Ltd -κατείχε ήδη το 48%- από τις Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic και Siemens, ενώ αναμένεται και η αποδοχή της Samsung Electronics, έναντι 264 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Η Symbian δημιουργεί λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται στα δύο τρίτα των smartphone -κινητά με χαρακτηριστικά υπολογιστή- και στο 6% όλων των συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Η δεύτερη κίνηση είναι η «απελευθέρωση» του εν λόγω λειτουργικού συστήματος, δηλαδή η διάθεσή του προς χρήση χωρίς την απόδοση δικαιωμάτων και ο συνασπισμός με άλλες εταιρείες για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η Nokia, μαζί με τις κυρίαρχες στην αγορά κατασκευάστριες κινητής τηλεφωνίας ΑΤ&Τ, ΝΤΤ DoCoMo, Vodafone και μικροτσίπ Texas Instruments και STMicroelectronics, συστήνει το Ιδρυμα Symbian στο οποίο οι εταίροι θα συνεισφέρουν λογισμικό, ώστε να καταλήξουν στον επόμενο χρόνο σε μια κοινή πλατφόρμα.

Φυσικά αυτό που κινητοποίησε τη Nokia ήταν τόσο η επέλαση του iPhone της Apple, το λειτουργικό σύστημα Windows Mobile της Microsoft, αλλά κυρίως το προαναγγελθέν και από την αγορά πολυαναμενόμενο Android της Google.

Το δε Ιδρυμα Symbian είναι η απάντηση της Nokia στη συμμαχία Open Handset της Google για την ανάπτυξη της πλατφόρμας του Android.

Ουσιαστικά η Nokia γνωρίζοντας ότι νομοτελειακά ένα λογισμικό θα κυριαρχήσει στην αγορά των smartphones, θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε αυτό να είναι το δικό της.

Τώρα έχει άλλο ένα πλεονέκτημα. Το ανταγωνιστικό Android δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα λανσαριστεί, καθώς η ημερομηνία διαρκώς μετατίθεται. Πολλές από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, 30 τον αριθμό, φέρονται να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το λογισμικό και τη δημιουργία συμβατών με αυτό προγραμμάτων.