Η Panda Security συμμετείχε στην εξάρθρωση του δικτύου ηλεκτρονικής πειρατείας, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα παγκοσμίως.


mariposa announcementΣύμφωνα με ανακοινώσεις της Panda Security, καθώς και της εταιρείας ασφάλειας συστημάτων Defence Intelligence, το γιγαντιαίο αυτό δίκτυο μολυσμένων υπολογιστών, εντοπίστηκε λίγο πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα και κατέβηκε από το διαδίκτυο. Οι δημιουργοί του δικτύου Mariposa πουλούσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρηστών του Διαδικτύου, όπως κωδικούς πρόσβασης, usernames, αριθμούς λογαριασμών, πληροφορίες τραπεζών και πιστωτικών καρτών, προκειμένου να πραγματοποιούνται στη συνέχεια παράνομες οικονομικές συναλλαγές μέσω Internet.


Υπολογίζεται ότι οι μολυσμένοι υπολογιστές ανέρχονται σε 12,7 εκατομμύρια, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε πάνω από 190 χώρες παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, τράπεζες, δημόσιοι οργανισμοί, πανεπιστήμια, κυβερνητικοί φορείς, αλλά και οικιακοί χρήστες. Οι τρεις ύποπτοι που κατηγορούνται για τη δημιουργία, αλλά και τη διαχείριση του δικτύου έχουν συλληφθεί από την Ισπανική αστυνομία


Το botnet Mariposa, εξαρθρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2010, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια διαφόρων ειδικών σε θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των Panda Security και Defence Intelligence, του FBI καθώς και της ισπανικής αστυνομίας.
Με πάνω από 13 εκατομμύρια μολυσμένους υπολογιστές, το Mariposa ήταν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα υποκλοπών και παράνομης διακίνησης ηλεκτρονικών δεδομένων που έχει καταγραφεί έως τώρα.


Αναλυτική έκθεση και περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε σύντομα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://pandalabs.pandasecurity.com. Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το δίκτυο Μariposa και στο λογισμικό που χρησιμοποίησε η Panda Security, συμβάλλοντας έτσι στην εξάρθρωσή του, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.pandasecurity.com/homeusers/security-info/217587/ButterflyBot.A.


Τόσο η Defence Intelligence όσο και η Panda Security είναι σε επαφή με εταιρείες που έχουν προσβληθεί από το δίκτυο Mariposa ή από άλλες αιτίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε αποστέλλοντας e-mail στις διευθύνσεις: compromise@defintel.com ή info@pandasecurity.com.