Θετικοί υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών – Επικοινωνιών για εγκατάσταση οπτικών ινών σε 2 εκατ. σπίτια στην Ελλάδα παρουσιάζονται ο ΟΤΕ και η DT

ΟΤΕΝα παραμείνει στη πρώτη γραμμή των εξελίξεων επιθυμεί ο ΟΤΕ, που ενδιαφέρεται ζωηρά να λάβει μέρος στο φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών – Επικοινωνιών για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε περίπου 2 εκατ. σπίτια σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα απασχόλησε την προχθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών με αντιπροσωπία της Deutsche Telekom υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Rene Oberman.

Οι ίδιες πληροφορίες τόνιζαν ότι οι Γερμανοί θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα υπό προϋποθέσεις τις οποίες ωστόσο ακόμα δεν έχουν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αν και άλλες ιδιωτικές εταιρείες έχουν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπως η Tellas και η Vivodi, η διοίκηση του Οργανισμού δεν είχε εκφράσει επίσημα τη θέση της, ενώ ανεπίσημα έδειχνε μάλλον διστακτική.

Για το λόγο αυτό στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν ότι το πρόγραμμα αυτό του ΥΜΕ θα ήταν η βάση για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου εναλλακτικού του ΟΤΕ, άποψη που φαίνεται να ανατρέπεται, αν τελικά ο ΟΤΕ συμμετάσχει στη διαδικασία.

Το κόστος για την ανάπτυξη του δικτύου υπολογίζεται σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ο σύμβουλος που έχει επιλεγεί από το υπουργείο Μεταφορών, η ΑΤ Kearney, εκτιμά ότι το έργο θα είναι οικονομικά βιώσιμο μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την περιφέρεια θα απαιτηθεί μεγάλη συνεισφορά εκ μέρους του ελληνικού κράτους.

Το υπουργείο Μεταφορών ευελπιστεί ότι τα κονδύλια θα βρεθούν μέσω ιδιωτών, οι οποίοι θα αναλάβουν την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου, αλλά ακόμα και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΤ Kearney καταλήγουν στο ότι το κόστος υλοποίησης ενός δικτύου οπτικών ινών που θα φτάνει μέχρι το σπίτι του συνδρομητή θα ανέλθει στα 1,1 δισ. ευρώ για την Αθήνα και στα 220 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη, με την υλοποίηση να ολοκληρώνεται το 2017 και το 2012 αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στις 70 πόλεις όπου υλοποιούνται δημοτικά μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών τα οποία επιδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας, το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Το θέμα του κόστους και της τελικής πρότασης με την οποία θα προχωρήσει το έργο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, καθώς ο σύμβουλος έχει συμπεριλάβει στη μελέτη του δύο προτεινόμενα μοντέλα υλοποίησης για τη συγκεκριμένα προσπάθεια.

Το πρώτο περιλαμβάνει δύο επίπεδα όπου υπάρχει ένας οργανισμός χονδρικής διάθεσης υπηρεσιών που αναλαμβάνει τόσο να κατασκευάσει τις υποδομές όσο και να διαθέτει εμπορικά υπηρεσίες στις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

To δεύτερο έχει τρία επίπεδα, καθώς προτείνει να είναι διαφορετικοί οι φορείς που θα αναλάβουν την κατασκευή και τη λειτουργία των υποδομών και τη χονδρική διάθεση των υπηρεσιών αντίστοιχα.

Σε αυτή την περίπτωση ο ανάδοχος κατασκευής του έργου θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 18 με 22 χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η απόσβεση της επένδυσής του.

Εκτιμήσεις της ΑΤ Κearney
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΤ Kearney το 2012 θα έχουν ευρυζωνική σύνδεση 2,4 ελληνικά νοικοκυριά (64% διείσδυση), αριθμός που φτάνει τα 3,3 εκατ. το 2030 (88%).

Από αυτά τα νοικοκυριά, τουλάχιστον το 45% θα έχει πρόσβαση μέσω του δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα αναπτυχθεί βάσει του πλάνου του ΥΜΕ και το οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει ως εναλλακτικό δίκτυο στην υποδομή που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ.

Σε 20,155308% έχει ανέλθει το ποσοστό του ΟΤΕ που έχει στην κατοχή της η DT. Η αγορά των μετοχών του ΟΤΕ από την γερμανική εταιρεία έγινε στις 25.6.2008. Μετά την εξαγορά η DT κατέχει 98.791.324 μετοχές του Οργανισμού.

Το ποσοστό επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του εκδότη που κατείχε η γερμανική εταιρεία πριν την εν λόγω μεταβολή ανερχόταν σε 19,999234%, που αντιστοιχεί σε 98.026.324 μετοχές και αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου.