Πριν λίγες ημέρες ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την αναβάθμιση των ταχυτήτων του ADSL τόσο για τους συνδρομητές του όσο και για τους παρόχους που δίνουν ευρυζωνικό internet πάνω σε γραμμή ΟΤΕ (ΑΡΥΣ).


Γράφει ο Μάκης Ζώτος


BroadbandΜε βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΤΕ οι πελάτες λιανικής, δηλαδή οι συνδρομητές του Conn-x ή και άλλων συνδυαστικών πακέτων πλέον θα έχουν δυο επιλογές ταχυτήτων. Αυτή των 2 Mbps downloading και 512 Kbps uploading και αυτή των έως 24 Mbps downloading και 1024 Kbps uploading. Ουσιαστικά, δηλαδή, καταργείται η ενδιάμεση ταχύτητα των 8 Mbps. Όσοι, λοιπόν, συνδρομητές ήταν στα 8 Mbps μεταφέρονται αυτόματα στα έως 24 Mbps, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, ενώ για τους ήδη υφιστάμενους πελάτες των 24 Mbps η μηνιαία χρέωση θα μειωθεί, στο επίπεδο της χρέωσης των μέχρι τώρα συνδρομητών της ταχύτητας 8 Mbps. Εξυπακούεται ότι η αναβάθμιση αυτή θα ισχύσει τόσο για τους νέους όσο και για τους υφιστάμενους συνδρομητές. Ανάλογη, βέβαια, θα είναι και η αναβάθμιση στη χονδρική πώληση.


Με την κίνηση αυτή ο ΟΤΕ, στην ουσία, απλοποιεί αρκετά τα πράγματα, καθώς ένας entry level χρήστης μπορεί με μια ελάχιστη μηνιαία χρέωση να απολαμβάνει μια ικανοποιητική ταχύτητα, ενώ οι πιο …ψαγμένοι και απαιτητικοί χρήστες να έχουν πλέον όλο το bandwidth (έως 24 Mbps) δικό τους για οποιαδήποτε σκληρή χρήση, ακόμη και για το «στήσιμο» ενός μικρού δικτύου στο σπίτι τους, πληρώνοντας λίγο παραπάνω. Ορισμένοι, ακόμη, χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή ως ένα «νοικοκύρεμα» των τιμολογίων- ταχυτήτων ευρυζωνικού Internet του ΟΤΕ, εν’ όψει και της εμπορικής διάθεσης του VDSL που θα διπλασιάσει, σχεδόν την σημερινή μεγαλύτερη ταχύτητα των 24 Mbps.


ote-vdslΒέβαια η αναβάθμιση αυτή από πλευράς ΟΤΕ δεν είναι η πρώτη. Είναι η πέμπτη που γίνεται μέσα στην εξαετία 2004-2010, από τότε, δηλαδή, που ξεκίνησε η εμπορική διάθεση του ADSL. Όπως θα θυμούνται αρκετοί από εμάς που ασχολούμαστε με τα τεκταινόμενα του χώρου της Πληροφορικής και του Ιnternet, αντικειμενικός σκοπός των τεσσάρων έως τώρα αναβαθμίσεων που έχει κάνει ο ΟΤΕ είναι η εκλογίκευση των τιμολογίων του. Κακά τα ψέματα, η πολιτική που εφάρμοζε ο ΟΤΕ πριν από έξι, ακόμη και πέντε χρόνια, σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση των τιμολογίων για το ευρυζωνικό Internet, κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Εκ του ασφαλούς, φυσικά, λόγω έλλειψης σοβαρού ανταγωνισμού.


Για το ακριβό ελληνικό internet είχαν γραφεί σελίδες επί σελίδων, ήταν κύριο θέμα σε πολλά τηλεπικοινωνιακά fora, ενώ η γκρίνια από τους χρήστες ήταν ατέλειωτη. Σήμερα, η εικόνα αυτή έχει ανατραπεί και η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες και τις χρεώσεις, τόσο του ΟΤΕ όσο και των άλλων παρόχων, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος της μηνιαίας χρέωσης να είναι πολύ μικρός και να βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Στην περίπτωση του ΟΤΕ η μηνιαία χρέωση μόνο για την υπηρεσία ADSL είναι 8,25 ευρώ ανά Mbps για την ταχύτητα των 2 Mbps και γύρω στο ένα ευρώ ανά Mbps στην ταχύτητα των έως 24 Mbps, με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια.


Και ενώ λοιπόν, η πλειοψηφία των χρηστών αλλά και όσοι εναλλακτικοί πάροχοι δίνουν Internet πάνω σε γραμμή ΟΤΕ (ΑΡΥΣ) χαιρέτισαν μάλλον με ικανοποίηση την πέμπτη, συνηθισμένη, πλέον, αναβάθμιση, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή, εν τούτοις η ΕΕΤΤ αντιμετωπίζει το όλο θέμα με σκεπτικισμό.


Η Επιτροπή παρέπεμψε το όλο θέμα σε δημόσια διαβούλευση και μάλιστα με σχετική ανακοίνωση μέσα από το site, χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσει με σχετικό δελτίο Τύπου ή ανακοίνωση τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η διαδικασία αυτή, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, αν μη τι άλλο θα καθυστερήσει την εφαρμογή της αναβάθμισης.


EETTΑπό την πλευρά της πάντως, η ΕΕΤΤ αναφέρει ότι πρόκειται σαφώς για διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε αλλαγή της εμπορικής πολιτικής του ΟΤΕ που επηρεάζει τους παρόχους. Βέβαια, αυτό που γεννά κάποια ερωτηματικά είναι ότι η ΕΕΤΤ, όπως ανέφερε, έχει το δικαίωμα να κάνει διαβούλευση, ή να την παρακάμψει. Με δεδομένο ότι στις τέσσερεις προηγούμενες αναβαθμίσεις δεν έγινε καν διαβούλευση και ο ΟΤΕ προχώρησε σε αυτές, αυτόματα, όπως είχε ανακοινώσει, γεννάται ένα εύλογο ερώτημα το οποίο αφορά το τι έχει αλλάξει, έτσι ώστε να μεταβληθεί η στάση της ΕΕΤΤ, η οποία, όπως αναφέρει, επέλεξε να κάνει δημόσια διαβούλευση για να δώσει βήμα στους εναλλακτικούς παρόχους να εκφράσουν τις απόψεις τους για το αν η κίνηση του ΟΤΕ τους ζημιώνει.


Η ΕΕΤΤ αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΟΤΕ να δημοσιοποιήσει ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης και έκανε λόγο για παράτυπη και βιαστική ανακοίνωση του ΟΤΕ που εκβιάζει την απόφασή της. Με την κίνηση αυτή η ΕΕΤΤ ξεκινά νέο γύρο σε μια «κόντρα» που κρατάει αρκετά χρόνια. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι η συγκεκριμένη αναβάθμιση που θα μειώσει το κόστος μιας υπηρεσίας συνδεδεμένης με ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα , αυτό της πρόσβασης την πληροφορία, θα ισχύσει τελικά.


Έτσι τουλάχιστον στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα μπορούμε πα πούμε ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός προς τά κάτω και όχι προς τα πάνω, όπως σε άλλους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών, όπου έχουν κυριολεκτικά εξανεμίσει το εισόδημα των συμπολιτών μας.