Μαζί με τη συγχώνευση θα διενεργηθεί αύξηση κεφαλαίου της «Ζήνων» με μετρητά ύψους 30 εκατ. ευρώ

Στο ταμπλό της Σοφοκλέους θα βρεθεί εντός του φθινοπώρου, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία On Telecoms, μετά τη σύναψη της μετοχικής συμφωνίας της με την εισηγμένη «Ζήνων Ρομποτική και Εκτυπωτική».

Βάσει της συμφωνίας, η On Telecoms αρχικά θα απορροφηθεί από τη Ζήνων και οι μέτοχοι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας θα αποκτήσουν μερίδιο μετοχών της «νέας» εισηγμένης που θα ανέρχεται σε ποσοστό 70%. Πρόκειται δηλαδή για τη γνωστή διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της Hellas on Line με την Unibrain.

Το deal -που αποτελεί έκπληξη για την αγορά καθώς δύο πλευρές κατάφεραν να το κρατήσουν «επτασφράγιστο μυστικό» σε όλη τη περίοδο των διαπραγματεύσεων τους- προέκυψε ως εξής: Η On Network Holdings N.V, μέτοχος κατά 100% της ελληνικής On Telecoms, που εδρεύει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, έκανε πρόταση στη Ζήνων με περιεχόμενο την από κοινού δραστηριοποίηση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής ψυχαγωγίας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ζήνων σε έκτακτη συνεδρίασή του συζήτησε την παραπάνω πρόταση, την οποία κατόπιν διαπραγματεύσεων έκανε αποδεκτή και κατέληξε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας στις 30 Ιουνίου 2008.

Βάσει όρου της συμφωνίας ταυτόχρονα με τη συγχώνευση θα διενεργηθεί αύξηση κεφαλαίου της Ζήνων με μετρητά (ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ), η οποία θα καλυφθεί κατά το ήμισυ από τους σημερινούς μετόχους της Ζήνων και κατά το ήμισυ από την On Network Holdings ή μετόχους της, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της On Τelecoms.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα επιτευχθεί περί τις αρχές Οκτωβρίου.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν τη συμφωνία ως ιδιαίτερα συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά στη Ζήνων, εξηγούν ότι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων αποτελούσε μονόδρομο για την ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία τον τελευταίο διάστημα είχε παρουσιάσει στασιμότητα με αποτέλεσμα οι οικονομικές δυσχέρειες να είναι πλέον εμφανείς.

Όπως τονίζουν, «το συγκεκριμένο deal «σώζει» την εταιρεία και παράλληλα προσφέρει στους μετόχους συμμετοχή με μεγαλύτερη αξία».

Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα κερδισμένη βγαίνει η On Telecoms, η οποία επιτυγχάνει έναν από τους κυριότερους στόχους της για το 2008, την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποκτώντας ταυτόχρονα πιο ισχυρή επιχειρηματική οντότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της On Telecom δέχθηκε προ μηνών πρόταση από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο προκειμένου να πουλήσει το 51% της εταιρείας.

Η On φέρεται να εξέτασε την πρόταση την οποία όμως απέρριψε ως μη συμφέρουσα, καθώς έκρινε ότι οι όροι της συμφωνίας ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί.