Η LAMDA Hellix ανέλαβε κατόπιν διαγωνισμού την ανάπτυξη και τη λειτουργία για τα επόμενα 7 έτη του νέου Green High-Density Data Center του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.


lamda_hellixΓια την υλοποίηση του έργου χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες αιχμής της APC που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την υποδομή που θα φιλοξενήσει στο άμεσο μέλλον υπολογιστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών και θα συμβάλλει στην περαιτέρω αξιοποίηση των ευρυζωνικών συνδέσεων των φορέων της ΕΔΕΤ Α.Ε. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών «υπολογιστικού νέφους» (cloud computing), θα είναι εφικτή η δημιουργία ενιαίας κεντρικής υποδομής, μέσω της οποίας θα μπορούν να παρέχονται (με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο) υπολογιστικές και αποθηκευτικές υπηρεσίες σε όλη την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, όπως η παροχή εικονικών μηχανών (virtual machines).


Το νέο Data Center της ΕΔΕΤ Α.Ε. αποτελεί το πιο σύγχρονο Data Center στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και παράλληλα το μοναδικό Green High-Density Data Center της τάξης των 16 kW/rack, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ για την υποστήριξη του συνόλου των υποδομών του που ανέρχεται στα 1.600 kVA και Power Usage Effectiveness <1.8.


Η ανάπτυξη του έργου έγινε σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές όπως αυτές υπαγορεύονται από το European Union Code of Conduct για Green Data Centers, επιτυγχάνοντας την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των υποδομών (energy efficiency), τη μείωση της απαιτούμενης καταναλισκόμενης ενέργειας και των λειτουργικών εξόδων (Free-Cooling), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλότατη διαθεσιμότητα.