* Ο ιδρυτής της Intracom θεωρεί ότι ο τομέας της παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τώρα διαμορφώνεται στη χώρα μας και υπάρχει χώρος για να συμπεριληφθεί στους τρεις-τέσσερις μεγάλους παίκτες

Από την εφημερίδα: “Το Βήμα”

Του Β. Κώτση

Από τον πέμπτο όροφο των γραφείων της ρωσικής Sistema στη Μόσχα η θέα προς την Κόκκινη Πλατεία είναι πανοραμική.

Ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας και υπεύθυνος για τη στρατηγική του ομίλου κ. Ντ. Μουράτοφ στην αίθουσα συσκέψεων εξηγεί στους έλληνες δημοσιογράφους γιατί η θυγατρική της Sistema, η Sitronics, η οποία έχει εξαγοράσει εδώ και δύο χρόνια το 51% της Intracom Telecom, δεν έχει ως τώρα καταφέρει να ενισχύσει τις εργασίες της Intracom, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί το αφεντικό της Sistema κ. Βλ. Γεφτουσένκοφ όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία. «Υπάρχει μια καθυστέρηση, καθώς η Sitronics βρίσκεται η ίδια σε φάση ανασυγκρότησης και χάραξης νέας στρατηγικής. Με τους έλληνες μάνατζερ της Intracom Telecom έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν τα πρώτα καλά νέα και θα ανατεθούν τα πρώτα έργα στην Intracom Telecom» αναφέρει ο κ. Μουράτοφ.

Επίσης, κάνει για πρώτη φορά γνωστό ότι το ποσό που θα πρέπει να δαπανήσει η Sitronics για να εξαγοράσει το υπόλοιπο 49% της Intracom Telecom από την Intracom Holdings στο πλαίσιο του put option των δύο πλευρών είναι 160 εκατ. ευρώ εντός τριετίας με έναρξη ενεργοποίησης στις 30.6.2008, αν όμως συναινέσει η Intracom Holdings. Βεβαίως, στην ετήσια γενική συνέλευση της Intracom Holdings την Παρασκευή ο κ. Σ. Κόκκαλης δήλωσε ότι δεν θα πωλήσει το 49% της Intracom Telecom διότι τώρα αρχίζει να αποδίδει η συνεργασία και θεωρεί ότι τα 160 εκατ. ευρώ που δίνουν οι Ρώσοι σήμερα είναι λίγα μπροστά στις προοπτικές που ανοίγονται για την Intracom Telecom.

Υποσχέσεις για παραγγελίες
Τα καλά νέα αφορούν την παροχή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από την Intracom Telecom προς την Comstar, θυγατρική της Sistema, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εναλλακτικούς παρόχους στη Ρωσία με τζίρο το 2007 στα 950 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 107 εκατ. ευρώ. Η Comstar έχει προγραμματισμένες επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για το 2008 και το 2009 της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό ποιες από αυτές θα υλοποιήσει η Intracom Telecom. Παράλληλα, η Comstar θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου Sviazinvest, ο οποίος περιλαμβάνει τοπικές εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Οι εταιρείες αυτές θα χρειασθούν αναβάθμιση των υποδομών τους (έχουν όλες μικρό ποσοστό ψηφιακοποίησης του δικτύου τους, άρα και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό), γι’ αυτό και μια ενδεχόμενη απόκτηση του ελέγχου από την Comstar θα σημάνει εκ νέου δουλειές για την Intracom Telecom. Η Sitronics θα επεκταθεί στην Κίνα με δική της μονάδα αλλά και στην Ινδία, γι’ αυτό τα πλάνα του νέου μάνατζμεντ της Sitronics είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα αφού θεωρούν ότι την επόμενη πενταετία ο όμιλος θα βρίσκεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Αν ο στόχος αυτός υλοποιηθεί και η Intracom Telecom θα μπορέσει να αποκομίσει τα ανάλογα οφέλη συμμετέχοντας σε projects με μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Βεβαίως, υποσχέσεις, όπως προαναφέρθηκε, είχαν δοθεί και πριν από δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2006, όταν η Citronics είχε εξαγοράσει το 51% της Intracom Telecom αντί 120 εκατ. ευρώ. Τότε η συμφωνία είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες καθώς ένας μεγάλος επενδυτής στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπως είναι ο όμιλος Sistema, αποκτούσε το 51% και το μάνατζμεντ της Intracom Telecom, οι δουλειές της οποίας είχαν αρχίσει να συρρικνώνονται και όλοι τότε προσδοκούσαν στην ανάληψη νέων εργασιών.

Δύο χρόνια μετά οι προσδοκίες έχουν διαψευστεί αφού η Sitronics πέρασε μια μεγάλη φάση αναδιοργάνωσης, άλλαξε διοίκηση, ενώ είχε να αντιμετωπίσει και τα δικά της ζημιογόνα αποτελέσματα. Η νέα διοίκηση εκτιμά ότι θα περάσει στην κερδοφορία το 2009.

Τη δεδομένη στιγμή, αν η Intracom Holdings εισέπραττε 160 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να ενισχύσει τη θυγατρική της Hellas On Line που υλοποιεί μεγάλες επενδύσεις για να αναδειχθεί στον τομέα των εναλλακτικών παρόχων στη χώρα μας. Ο κ. Κόκκαλης προφανώς όμως εκτιμά ότι σε λίγο καιρό το 49% θα αξίζει πολύ πάνω από 160 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν πάντως η Intracom Telecom, η οποία εμφανίζει ζημιογόνα αποτελέσματα, δεν συνεισφέρει κάτι ουσιαστικό στην Intracom Holdings αφού ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Δηλαδή, στον ενοποιημένο ισολογισμό προσμετράται μόνο το 49% του υπό διανομή μερίσματος, το οποίο λόγω ζημιογόνων αποτελεσμάτων δεν υφίσταται. Αντίθετα, για τους Ρώσους μπορεί η Intracom Telecom να μην τους δίνει κέρδη, αλλά τους δίνει τζίρο και τους έχει «βάλει» και στις αγορές της Μέσης Ανατολής, όπου ως την εξαγορά της πριν από δύο χρόνια δεν είχαν παρουσία.

Στην Intracom Telecom εργάζονται σήμερα περίπου 2.700 άτομα. Η παραγωγή έχει μεταφερθεί στη Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα εδρεύει το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και γίνεται και ο ποιοτικός έλεγχος. Στην Παιανία εργάζονται περίπου 1.500 άτομα. Ο κ. Μουράτοφ επισήμανε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Το 2009 η Intracom Telecom θα μετονομασθεί σε Sitronics.

Η Sistema, η οποία ιδρύθηκε το 1993 από τον κ. Γεφτουσένκοφ, είναι εταιρεία συμμετοχών που το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της είναι επενδεδυμένο στις τηλεπικοινωνίες, στην τεχνολογία και στο real estate, αλλά έχει δραστηριότητες και στο εμπόριο, στον τουρισμό, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην Υγεία και στα πετροχημικά. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και το 2007 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 8,84 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1 δισ. ευρώ. Μεταξύ των συμμετοχών της ξεχωρίζει η Mobile Telesystems, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία.

Ο Γεφτουσένκοφ στην Ελλάδα

Το αφεντικό της Sistema, όπως αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν, είναι ξε.τρελαμένο με την Ελλάδα. Του αρέσει το κλίμα και το φαγητό της χώρας μας και επιθυμεί να επισκέπτεται την Ελλάδα πιο συχνά. Εχει εκδηλώσει πολλές φορές την επιθυμία του να επενδύσει και σε άλλους κλάδους στη χώρα μας, ιδίως στον τουρισμό. Ο αντιπρόεδρος της Sistema κ. Μουράτοφ είναι αποκαλυπτικός: «Μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε στην Ελλάδα στον τουρισμό και στο real estate. Δεν σας κρύβω ότι ψάξαμε αρκετά, εντοπίσαμε projects που μας άρεσαν, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίσαμε αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα».

Ο 60χρονος σήμερα κ. Γεφτουσένκοφ ελέγχει το 65% της Sistema και διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κρεμλίνο. Γεννήθηκε το 1948 στο Σμόλενσκ και σπούδασε χημικός μηχανικός και οικονομικά στη Μόσχα.