Η φετινή CeBIΤ έχει θέμα «Κόσμοι σε Σύνδεση», με συσκευές που εξοικονομούν ενέργεια, με δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης και επικοινωνίας.


Logo_CeBITΕκτός από τις «σοβαρές» επιχειρηματικές λύσεις, η έκθεση θα φιλοξενήσει ταυτόχρονα και πολλές συσκευές με «πινελιές» από το μέλλον, από κινητά που ανοίγουν πόρτες, μέχρι συσκευές που μετρούν τις κινήσεις των χειλιών και τις μεταφράζουν σε ήχο. Οι τρεις διαστάσεις έχουν για άλλη μια φορά την τιμητική τους, με οθόνες που μετατρέπουν τις εικόνες δύο διαστάσεων σε τρισδιάστατες, που εφαρμόζεται όχι μόνο στην παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά και στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο.


Τη φετινή χρόνια ωστόσο, η CeBIT πραγματοποιείται εν μέσω μιας αρνητικής συγκυρίας για τον τεχνολογικό τομέα της Γερμανίας και την επιφυλακτικότητα που έφεραν οι αρνητικές επιδόσεις του 2009. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού τεχνολογικού λόμπι, BITKOM, ο κλάδος δεν θα παρουσιάσει κέρδη τη φετινή χρονιά, ενώ το 2011 θα σημειώσει ανάπτυξη περίπου 1,6%.


Πάντως, σημάδια ανάκαμψης έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους. «Μετά το καταστροφικό 2009, η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά», δήλωσε ο πρόεδρος του BITKOM, Βίλχελμ Σέερ.


Στη φετινή έκθεση θα συμμετέχουν λιγότερες από 4.200 εταιρείες, αριθμός μειωμένος κατά το ήμισυ σε σχέση με την «χρυσή εποχή» των dotcom εταιρειών. Μείωση σημειώνεται και στον αριθμό επισκεπτών, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν 400.000 στη φετινή έκθεση, σε σχέση με τους 800.000 κατά μέσο όρο στις τελευταίες CeBIT της περασμένης δεκαετίας.


Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η έκθεση επιδιώκει να αλλάξει την εικόνα της, από μία καθαρά τεχνική έκθεση, σε ένα σόου όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τις τελευταίες εξελίξεις στα gadgets, τις φορητές συσκευές και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα. «Προσπαθούμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές», δήλωσε ο Χάρτβιγκ βον Σας, εκπρόσωπος της εταιρείας διοργάνωσης της έκθεσης.


merkel cebitΣτην ομιλία που εγκαινίασε τη φετινή CeBIT, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ζήτησε από την εγχώρια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας να διδαχθεί από εταιρείες όπως η Volkswagen και η Siemens στην εκπροσώπηση της Γερμανίας στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή. «Θα ήθελα να δω τις τεχνολογίες της επικοινωνίας και της πληροφορίας να γίνουν η αιχμή του δόρατος της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε η κ. Μέρκελ.


Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, προειδοποίησε ότι η απουσία ευρωπαϊκών επενδύσεων στην τεχνολογία και την καινοτομία, θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ζητώντας τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ευρώπη, ο Ισπανός πρωθυπουργός επεσήμανε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να σημειώσει άμεση πρόοδο ώστε να μη βρεθεί σε μειονεκτική θέση πίσω από τις ΗΠΑ και άλλες οικονομίες».