Στα 10.96 λεπτά βρίσκεται το τέλος τερματισμού της Ελλάδας

Την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για το κανονιστικό πλαίσιο των «τελών τερματισμού φωνητικής κλήσης» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή επιτροπή, με στόχο τη σημαντική μείωση του κόστους τηλεφωνικών κλήσεων, κυρίως από σταθερά δίκτυα σε κινητά.

Η Επιτροπή παρουσίασε προσχέδιο σύστασης που περιλαμβάνει σαφείς αρχές προς τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για το ποια στοιχεία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των τελών τερματισμού, αφού στην ευρωπαϊκή αγορά παρατηρούνται μεγάλες διαφορές.

Τα χαμηλότερα τέλη τερματισμού σε κινητό δίκτυο έχει η Κύπρος (1,93 λεπτά) και τα υψηλότερα η Εσθονία (22,37 λεπτά). Η Ελλάδα με 10,96 λεπτά βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που το 2007 ήταν 9,67 λεπτά.

Τέλος τερματισμού ονομάζεται το τέλος που πληρώνει στη χονδρική αγορά ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος του χρήστη που καλεί στον πάροχο του χρήστη που δέχεται την κλήση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής τα τέλη τερματισμού σε κινητό δίκτυο είναι εννέα φορές υψηλότερα από τα τέλη τερματισμού σε σταθερό δίκτυο.

Το γεγονός αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την αρμόδια κοινοτική επίτροπο κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, ότι οι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας και οι πελάτες τους ουσιαστικά επιδοτούν έμμεσα την κινητή τηλεφωνία.

Η επιδότηση υπολογίζεται σε 19 δισ. ευρώ στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία την περίοδο 1998-2002. Η κ. Ρέντινγκ υπολογίζει ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού του τέλους τερματισμού, το κόστος κλήσης κινητών δικτύων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 70% τα επόμενα τρία χρόνια.