Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η επακόλουθη ύφεση δεν δείχνει να έχει επηρεάσει την κινητή τηλεφωνία, αφού οι συνδρομητές φέτος θα ξεπεράσουν τα 5 δισ.


emblaze-mobile-gets-ready-to-scorchΤα 4,6 δισ. ανθρώπων από τα 6,8 δισ. περίπου του συνολικού πληθυσμού ήταν συνδρομητές σε κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στα τέλη του 2009, ενώ ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. κατά τη διάρκεια του 2010, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) των Ηνωμένων Εθνών. Πίσω από την έκρηξη στην παγκόσμια χρήση κινητού τηλεφώνου βρίσκονται όχι μόνο οι ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και η αυξημένη ζήτηση των αναπτυσσόμενων χωρών για υπηρεσίες όπως online banking και υγειονομικής περίθαλψης. Περίπου το 57% των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει πλέον πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα, σε σχέση με το 23% του 2005, ενώ το συγκεκριμένο ποσοστό υπερέβη το 100% στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.


«Ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν παρατηρήθηκε πτώση στη ζήτηση των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ITU Χαμαντούν Τουρέ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινητής Τηλεφωνίας, που διεξήχθη στη Βαρκελώνη.


Αύξηση έχει σημειώσει και η πρόσβαση στο Ιντερνετ, η οποία έχει ανέλθει στο 26% του παγκόσμιου πληθυσμού που αντιστοιχεί σε 1,7 δισ. ανθρώπους, ωστόσο έχει παρατηρηθεί επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το παρελθόν.


Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο ήταν μόλις 18% του συνολικού πληθυσμού, ποσοστό που φτάνει στο 14%, αν εξαιρεθεί η Κίνα. Στις βιομηχανικές χώρες, το 64% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Την κορυφή του δείκτη ανάπτυξης τηλεπικοινωνιών του ITU, ο οποίος εξετάζει την πρόσβαση, τη χρήση αλλά και τις δεξιότητες του Διαδικτύου, καταλάμβαναν οι ανεπτυγμένες χώρες. Στην πρώτη θέση βρισκόταν η Σουηδία, και την ακολουθούσαν το Λουξεμβούργο, η Νότια Κορέα, η Δανία και η Ολλανδία, ενώ οι ΗΠΑ καταλάμβαναν την 19η θέση.


Η έρευνα του οργανισμού σημειώνει ότι οι πλούσιες χώρες δαπανούν λιγότερα για την τεχνολογία ως ποσοστό του εισοδήματός τους από ό,τι στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκτός αυτού, σημαντική βελτίωση έχει σημειώσει και η ζήτηση κινητής πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Η ITU εκτιμά ότι ο αριθμός των κινητών ευρυζωνικών συνδρομών θα καταγράψει άλμα 66% από τα 600 εκατ. στο τέλος του 2009 στο 1 δισ. φέτος. Ο οργανισμός προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, περισσότεροι άνθρωποι θα συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω φορητών υπολογιστών και κινητών συσκευών αντί σταθερών υπολογιστών.