Η Cisco ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Visual Networking Index Global Mobile Data Forecast 2009 – 2014, τα οποία δείχνουν αύξηση διακίνησης δεδομένων.


globe_lightΣύμφωνα με την έρευνα, η ετήσια διακίνηση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο θα φτάσει τα 3.6 exabytes το μήνα ή τον ετήσιο ρυθμό μεταφοράς της τάξης των 40 exabytes μέχρι το 2014. Αυτό το νούμερο ισοδυναμεί με 39 φορές αύξηση από το 2009 έως το 2014, ή με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 108%.


Δύο πολύ σημαντικές τάσεις είναι η αιτία αυτής της αύξησης: η διάδοση των φορητών συσκευών και η ευρεία κατανάλωση περιεχομένου mobile video. Μέχρι το 2014 ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες από 5 δισεκατομμύρια προσωπικές συσκευές που συνδέονται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας – και μερικά δισεκατομμύρια ακόμη συνδέσεις συσκευών που επικοινωνούν μεταξύ τους (machine-to-machine). Το mobile video θα αποτελεί σύμφωνα με τη μελέτη το 66% όλης της διακίνησης δεδομένων μέσω δικτύων κινητής μέχρι το 2014, σημειώνοντας 66 φορές αύξηση από το 2009 μέχρι το 2014 – ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης οποιασδήποτε εφαρμογής δεδομένων σε δίκτυα κινητής, όπως καταγράφεται στην Cisco VNI Global Mobile Data Forecast.


Δεδομένα:
– Η διακίνηση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί κατά 160% από πέρυσι, φτάνοντας τα 90 petabytes τον μήνα, νούμερο που ισοδυναμεί με 23 εκατομμύρια DVDs.
– Η διακίνηση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται σήμερα 2,4 φορές ταχύτερα από την ευρυζωνική διακίνηση δεδομένων μέσω ενσύρματων δικτύων σε παγκόσμιο επίπεδο.
– Τα smartphones και οι κάρτες για φορητούς υπολογιστές αναμένεται να πραγματοποιούν πάνω από το 90% της διακίνησης δεδομένων μέσω δικτύων κινητής σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2014.
– Μέχρι το 2014, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια χρήστες του Internet σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο μέσω μίας σύνδεσης μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
– Σήμερα η μέση ευρυζωνική σύνδεση μέσω δικτύων κινητής παράγει 1.3 gigabytes της διακίνησης τον μήνα, νούμερο που ισοδυναμεί με περίπου 650 MP3 μουσικών αρχείων. Μέχρι το 2014 η μέση ευρυζωνική σύνδεση σε δίκτυα κινητής αναμένεται να παράγει 7 gigabytes της συνολικής διακίνησης τον μήνα, νούμερο που ισοδυναμεί με περίπου 3.500 MP3 μουσικών αρχείων.
white_paper_c11-481360-1– Η Μέση Ανατολή και η Αφρική αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της διακίνησης δεδομένων μέσω δικτύων κινητής, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 133% για την περίοδο που αφορά τη μελέτη. Η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού προβλέπεται ότι θα σημειώσει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 119%, με τη Βόρειο Αμερική να ακολουθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 117%. Η Ινδία αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης διακίνησης δεδομένων μέσω δικτύων κινητής από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 222% για την περίοδο που αφορά τη μελέτη, που ακολουθείται από την Κίνα με 172% και τη Νότιο Αφρική με 156%.
– Σε πολλές χώρες οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν ήδη ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω των δικτύων τους σε τιμές και ταχύτητες που συγκρίνονται με τις ενσύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες που παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.


Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την Cisco VNI Global Mobile Data Forecast βασίζεται σε διάφορες προβλέψεις ανεξάρτητων αναλυτών, καθώς και σε πραγματικές μελέτες χρήσης υπηρεσιών διακίνησης δεδομένων μέσω δικτύων κινητής.