Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Η περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) απορρόφησε μεγάλο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας αγοράς servers, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IDC.

Αύξηση 4,8 % σε αξία και 8,7% σε όγκο , παρουσίασε για το πρώτο τρίμηνο του 2008 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος η αγορά των servers στην περιοχή EMEA ( Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) , η οποία σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της IDC κατάφερε να αντεπεξέλθει  επιτυχημένα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες  ωθούμενη ως ένα βαθμό και από την χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου – ευρώ.

Οι αποστολές αυξήθηκαν κατά 8,7%, φθάνοντας τις 680.000 την ίδια περίοδο, εμφανίζοντας όμως μια μικρή δυσαναλογία στο ποσοστό των μονάδων και τα έσοδα καθώς και χαμηλότερες μέσες τιμές. Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η Μέση Ανατολή και Αφρική (CEMA) ήταν και πάλι οι ταχύτερες αναπτυσσόμενες περιοχές με έσοδα που αυξήθηκαν κατά 11.7% και 16.4% αντίστοιχα. Η Δυτική Ευρώπη κινήθηκε εξίσου καλά, καθώς παρουσίασε αύξηση εσόδων ύψους 2.8% για την ίδια περίoδο, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της IDC οι  πωλήσεις των servers στα 64 bits αυξήθηκαν 13.5% ετησίως. Τόσο οι πωλήσεις σε RISC όσο και σε CISC κινήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, επιβεβαιώνοντας την τάση της. Εντούτοις,  οι πωλήσεις σε RISC συνεχίζουν να κατέχουν το 29% από τα συνολικά έσοδα. Αντίθετα, οι Itanium-based servers αυξήθηκαν 32% ετησίως, φθάνοντας τα 389 εκατομμύρια δολάρια  και μέσα στα επόμενα τρίμηνα υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνοντας έτσι την τάση της αγοράς, όπως ακριβώς αυτή είχε προβλεφθεί από την IDC στα μέσα της δεκαετίας.

 Οι Volume servers αποτέλεσαν τον κύριο οδηγό της αγοράς, καθιερώνοντας μία τάση πιέσων των τιμών προς τα κάτω. Οι πωλήσεις των blades servers παρουσιάζουν μια εκπληκτική ετήσια αύξηση εσόδων, ύψους 53,1%, ενώ και οι non-rack servers διατήρησαν το μερίδιο αγοράς τους στο 47.6%, χάρις στην σταθερή απήχηση που έχουν στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι πωλήσεις σε Opteron αυξήθηκαν κατά 6.1% ετησίως, με την αγορά να αναμένει περαιτέρω αυξημένα αποτελέσματα, σαν συνέπεια της πρόσφατης κυκλοφορίας server από την HP, τη Dell και την Sun που τρέχουν σε AMD’s quad-core επεξεργαστές.