Για να προστατέψετε τον προσωπικό σας υπολογιστή από τις αυξομειώσεις του ρεύματος, ενισχύστε το σύστημά σας με τον κατάλληλο σταθεροποιητή τάσης.


Virtual_OctopusΗ σωστή προστασία του προσωπικού σας υπολογιστικού συστήματος είναι ένα φλέγον ζήτημα, καθώς η εσφαλμένη διαχείριση μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες, τόσο στο επίπεδο των εσωτερικών λειτουργιών όσο και στο επίπεδο των εφαρμογών και προγραμμάτων. Το UPS είναι μια ψηφιακή συσκευή που χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό και συγκεκριμένα για την προστασία του υπολογιστή σας από τις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τις καταστροφικές συνέπειες που αναπόφευκτα έχει.


Η συνεχής παροχή ρεύματος είναι κάτι που σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι εφικτό, εφόσον οι αυξομειώσεις λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά συστήματα, εντελώς φυσιολογικά. Η ιδανική τιμή των 220V δεν επιτυγχάνεται σταθερά σχεδόν ποτέ, επειδή, π.χ., είτε θα συμβεί κάποια διακοπή ρεύματος, είτε θα τροφοδοτηθεί το σύστημα με μεγαλύτερης τάσης ρεύμα. Αν κάτι από τα παραπάνω συμβεί, ενώ έχετε σε εξέλιξη κάποια λειτουργία ή απλά ανοιχτό τον υπολογιστή σας και δεν έχετε φροντίσει να διαθέτετε κάποιο UPS, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει κάποια απώλεια, μερική ή ολική (πχ, ενός εγγράφου κειμένου, μιας εφαρμογής, κάποιου εξωτερικού δίσκου ή της μητρικής).


Συνεπώς, για να προστατεύεται αποτελεσματικά ο desktop σας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αγοράσετε έναν καλής ποιότητας μετασχηματιστή ρεύματος. Στην αγορά διατίθενται αυτήν τη στιγμή κυρίως τρεις τύποι, o standby (offline), o line interactive και ο online (double conversion), καθένας εξ αυτών προστατεύει τον υπολογιστή σας, λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικά. Παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε μερικά τυπολογικά χαρακτηριστικά των UPS που κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα θα κάνουμε νύξη για τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους, που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή της καταλληλότερης συσκευής.


Standby (offline)
3Πρόκειται για το πιο απλό κύκλωμα, το οποίο διαθέτει δύο κλάδους τροφοδότησης. Ο πρώτος (το κύκλωμα προστασίας) σώζει τον υπολογιστή σας από ξαφνικές ή παρατεταμένες υπερτάσεις και θορύβους και παράλληλα η κυματομορφή λειτουργεί ως παροχέας ρεύματος. Το σημαντικό είναι ότι διαθέτει μια κατασκευαστικά άρτια φιλτραρισμένη έξοδο για την τάση – αφού, όσο καλύτερης ποιότητας είναι τόσο πιο πιθανό είναι να παρέχει το απαιτούμενο ρεύμα. Ο δεύτερος κλάδος τροφοδοτεί την μπαταρία, όταν υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα – δηλαδή δίνει συνεχές ρεύμα, το οποίο περνά στον μετατροπέα (inverter), γίνεται εναλλασσόμενο με τάση 220V και τροφοδοτεί τις συσκευές.


Στα θετικά του προστίθεται ότι είναι προσιτό στην τιμή, αποδίδει εξαιρετικά, είναι μικρό σε μέγεθος και εξυπηρετεί όσους ψάχνουν το κατάλληλο UPS για το προσωπικό τους desktop. Στα μείον συγκαταλέγεται ότι ο inverter δε βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία και ότι δεν είναι πρακτικό για ισχύ μεγαλύτερη των 2 KVA. Παρόμοιας τεχνολογίας είναι και το UPS Ferroresonant standby, το οποίο έχει έναν μετασχηματιστή από φερρίτη, ο οποίος τροφοδοτεί άμεσα την μπαταρία σε περίπτωση που η τάση είναι προβληματική. Δεν είναι όμως ιδιαίτερα αγαπητό, διότι έχει χαμηλό βαθμό απόδοσης και η τάση είναι ασύμβατη με τα περισσότερα τροφοδοτικά των υπολογιστών.


Line Interactive
Αυτός ο τύπος μετασχηματιστή προσφέρει αρκετά καλή προστασία και υψηλή απόδοση. Η διαφορά του από τον Standby (offline) έγκειται στην παρουσία του αυτομετασχηματιστή (autotransformer), ο οποίος φροντίζει να δίνει πάντα σταθερή τάση στην έξοδο. Ετσι, αν υπάρξει πρόβλημα υπότασης ή υπέρτασης, η έξοδος παραμένει σταθερή και επιπλέον, τροφοδοτείται διαμέσου της μπαταρίας σε μηδενικό χρόνο, αν η τάση του ρεύματος δεν υποστηρίζεται από τον autotransformer.


Γενικά, είναι ένα UPS που αποδίδει σε υψηλούς ρυθμούς, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο και ο inverter μπορεί να λειτουργεί συνεχόμενα, ανάλογα με το μοντέλο. Είναι ιδανικό για rack, distributed servers και για συσκευές μέχρι 5 KVA. Τα αρνητικά του χαρακτηριστικά είναι πρώτον, ότι δεν είναι πρακτικό για ισχύ μεγαλύτερη των 5 KVA και δεύτερον, ότι δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.


Online (double conversion)
2Τα online UPS απευθύνονται σε όσους θέλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Η συσκευή μετατρέπει κάθε στιγμή το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο και το συνεχόμενο σε συνεχές. Το ρεύμα που μετατρέπεται σε συνεχές αποθηκεύεται προσωρινά στο κύκλωμα φόρτισης της μπαταρίας, διότι από την μπαταρία τροφοδοτούνται ουσιαστικά οι συσκευές που συνδέονται στην έξοδο. Η απόλυτη προστασία οφείλεται στο ότι οι διακυμάνσεις του ρεύματος φιλτράρονται, περνώντας από τη δίοδο της μπαταρίας και εν συνεχεία το ρεύμα που τελικά περνάει στις συσκευές είναι αμιγές, χωρίς τις επιβλαβείς αυξομειώσεις.


Η τροφοδοσία γίνεται σε μόνιμη βάση διαμέσου της μπαταρίας και για τον λόγο αυτό, αυξάνεται ο χρόνος ζωής των κυκλωμάτων τροφοδοσίας. Η απόδοση του UPS είναι μέτρια έως χαμηλή (ειδικά για εφαρμογές μικρότερες των 5 KVA), εγκαθίσταται εύκολα και ο inverter λειτουργεί συνεχόμενα. Το UPS Online (delta conversion) είναι μια εξελιγμένη έκδοση του Online double conversion που προσφέρει αυξημένη απόδοση και μικρότερη κατανάλωση. Βέβαια, κοστίζει σημαντικά περισσότερο από την απλούστερη μορφή και είναι ιδανικότερο για να τροφοδοτεί μια ομάδα συσκευών.


Επιλέξτε το κατάλληλο UPS
Για να επιλέξετε, όμως, το κατάλληλο UPS, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και μερικές ακόμα παραμέτρους: τη συνολική κατανάλωση των συσκευών, το πόση αυτονομία θέλετε να έχει το σύστημα και το είδος της προστασία που επιθυμείτε.


Όσον αφορά στην κατανάλωση, επωφελές θα ήταν να έχετε υπόψη τις αναβαθμίσεις ή τις προσθήκες που πιθανόν να κάνετε, για να μπορείτε να συνδέσετε τον εξοπλισμό, χωρίς να φτάσετε το UPS στα όριά του (μπορείτε να υπολογίζετε ένα 20% επιπλέον των σημερινών σας
αναγκών).


Σχετικά με την αυτονομία, δηλαδή για το πόσο χρονικό διάστημα θέλετε να υποστηρίζονται ενεργειακά οι συσκευές σας, αν διακοπεί η ροή της τάσης, συνηθέστερα επιλέγεται η αυτονομία λίγων λεπτών, ώστε να προλαβαίνει ο χρήστης να τερματίζει με ασφάλεια το pc του και να μη χάνει τα δεδομένα που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Σπανιότερα, επιλέγεται η δυνατότητα εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει τάση δικτύου. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η αγορά ενός μεγαλύτερου UPS και φυσικά ακριβότερου.


Για την τρίτη παράμετρο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επεξηγήθηκαν παραπάνω. Συνοπτικά, μια τέτοια συσκευή σας προστατεύει, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το μοντέλο, από τις (στιγμιαίες) πτώσεις της τάσης και τις (στιγμιαίες) υπερτάσεις, τους θορύβους και τα παράσιτα στην παροχή, τις μεταβολές της συχνότητας, τις διακοπές ρεύματος, τις αρμονικές παραμορφώσεις και τις απότομες μεταβολές.