H άφιξη των ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου ανακοινώθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας στην Βαρκελώνη.


nfc-1Η ανακοίνωση έλαβε χώρα στις 15 Φεβρουαρίου από τον οργανισμό GSMA, τις εταιρίες Samsung Electronics Co. Ltd., Telefónica, και Visa, μαζί με τις Giesecke & Devrient, Ingenico, ITN International και La Caixa. Οι εταιρίες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της πολύμηνης συνεργασίας τους και για πρώτη φορά παρουσίασαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου βασισμένο στην τεχνολογία NFC που είναι ενσωματωμένη στην κάρτα SIM.


Οι συμμετέχουσες εταιρίες παρείχαν περισσότερες από 400 συσκευές συμβατές με την τεχνολογία NFC στους VIP καλεσμένους τους για να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας Star NFC της εταιρίας Samsung περιλαμβάνουν κάρτες SIM της εταιρίας Telefónica SIM τεχνολογίας O2, οι οποίες διαθέτουν πίστωση ύψους €60, καθώς και την εφαρμογή πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου της εταιρίας La Caixa. Οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες συσκευές για να αγοράσουν τρόφιμα ή ποτά αξίας μέχρι και €75 σε περισσότερα από 30 εμπορικά καταστήματα σε όλο το Συνέδριο. Επιλεγμένοι κάτοχοι της Πλατινένιας ή της Χρυσής άδειας εισόδου στο Συνέδριο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα και τους δόθηκε η συσκευή, η οποία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο περίπτερο του οργανισμού GSMA, καθώς και σε επιλεγμένα περίπτερα συνεργατών προκειμένου να δοκιμάσουν άλλες εφαρμογές ανέπαφων πληρωμών.


Οι συμμετέχοντες στο πιλοτικό πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα και ποτά, κρατώντας απλά τις συσκευές Samsung NFC μπροστά από το τερματικό ανέπαφων συναλλαγών για συναλλαγές κάτω των €10. Για αγορές άνω των €10 χρειαζόταν η εισαγωγή κωδικού που πληκτρολογούσε ο κάτοχος στη συσκευή του πριν την τοποθετήσει μπροστά από το τερματικό. Οι συναλλαγές εγκρίνονταν αυτόματα, χρησιμοποιώντας χρήματα που υπήρχαν σε λογαριασμό La Caixa Visa.


Οι δοκιμές που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο απέδειξαν ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για την παροχή υπηρεσιών πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου, καθώς και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικού. Όλες οι εταιρίες συνεργάστηκαν με επιτυχία για να προσφέρουν την εμπειρία της τεχνολογίας NFC στο Διεθνές Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας, έχοντας την πρόθεση να την κάνουν περισσότερο γνωστή δεδομένου ότι αναμένονται στο εγγύς μέλλον εμπορικά λανσαρίσματα των συγκεκριμένων συσκευών με ενσωματωμένη την τεχνολογία NFC στην κάρτα SIM. Καθώς όλο και περισσότερες συσκευές θα είναι εμπορικά διαθέσιμες, αναμένεται η παγκόσμια υιοθέτηση και εξάπλωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η παροχή υπηρεσιών NFC πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που οι καταναλωτές συναλλάσσονται με τα κινητά τους, καθώς τα πάντα, από την πραγματοποίηση πληρωμών, ταξίδια και αγορά εισιτηρίων, θα γίνονται με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση.


Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας διαφορετικών βιομηχανιών και της συμβολής πολλών συνεργατών:
• Ως επικεφαλής του project, ο οργανισμός GSMA εργάστηκε εντατικά με τους συνεργάτες του για να κατορθώσει να φέρει το πιλοτικό πρόγραμμα στο φετινό Διεθνές Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας. Η πρωτοβουλία Pay-Buy-Mobile του GSMA, υποστηριζόμενη από περισσότερους από 50 οργανισμούς παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, δουλεύει για να κάνει πραγματικότητα την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας NFC μέσω κινητού τηλεφώνου, ενσωματωμένες στην κάρτα SIM.


• Η εταιρία Samsung Electronics Co. Ltd. πρόσφερε τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας Samsung Star συμβατές με την τεχνολογία NFC, καθώς και την ανάλογη τεχνική υποστήριξη.


• Η Telefónica διέθεσε το περιβάλλον επικοινωνίας χρήστη που έδωσε τη δυνατότητα επίδειξης και διαχείρισης της βασικής εφαρμογής πληρωμών στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας με την τεχνολογία “O2 Wallet”.


• Η Visa προσέφερε την εφαρμογή Visa Mobile Payment, φτιαγμένη ειδικά για τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που πραγματοποιούν ανέπαφες συναλλαγές, στις εταιρίες La Caixa και Telefónica για να τη χρησιμοποιήσουν μέσα στις O2 κάρτες SIM, προκειμένου να εφοδιαστούν με το πιστωτικό ποσό των €60. Η Visa συντόνισε επίσης τις δραστηριότητες των εταιριών La Caixa, Telefónica, Ingenico και G&D προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι λογαριασμοί, οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας με την τεχνολογία O2 Wallet, τα τερματικά και οι κάρτες SIM είναι συμβατές με την εφαρμογή της Visa και την τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών.


• Η La Caixa παρείχε τους λογαριασμούς και τους πίστωσε με το ποσό των €75. Επιπλέον ήταν ο αποδέκτης των συναλλαγών για τα εμπορικά καταστήματα που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα.


• Η εταιρία Giesecke & Devrient (G&D) έφτιαξε τις κάρτες SIM, με ενσωματωμένη την τεχνολογία NFC και τους έδωσε έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή La Caixa Visa Mobile Payment. Αυτό επιτρέπει στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας της Samsung, που είναι συμβατές με την τεχνολογία NFC, να πραγματοποιούν πληρωμές EMV μέσω κινητού τηλεφώνου συνδέοντας την κάρτα SIM μέσω του τυποποιημένου Single Wire Protocol (SWP).


• Η Ingenico πρόσφερε στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονταν στον χώρο του συνεδρίου ασύρματα τερματικά ανέπαφων συναλλαγών EFT930 G με έγχρωμη οθόνη, δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πληρώσουν το φαγητό και τα ποτά τους περνώντας απλά τα κινητά τους τηλέφωνα μπροστά από το εκάστοτε τερματικό.


• Η ITN International, εταιρία διαχείρισης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας του event marketing, ήταν ιδρυτικό μέλος του πιλοτικού προγράμματος NFC στο Διεθνές Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας.