Οι πρόσφατες αναλύσεις του ThreatSense.Net της ESET, έδειξαν ότι το Win32/Conficker κατέχει την υψηλότερη θέση της κατάταξης, με ποσοστό 9,90%.


eset-logo

eset-logo

Στην δεύτερη θέση, αλλά με σαφή καθοδική τάση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, βρίσκεται το INF/Autorun με ποσοστό 7,37% επί του συνόλου των mallware που εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο. Το Win32/PSW.OnLineGames κατέλαβε την τρίτη θέση με μερίδιο 6,23%. Πρόκειται για έναν Trojan που χρησιμοποιείται σε επιθέσεις τύπου phishing, στοχεύοντας ειδικά σε όσους παίζουν on-line παιχνίδια. Τα Trojans αυτά έχουν δυνατότητες keylloging, ενώ μερικές φορές συνοδεύονται και από rootkits, τα οποία συλλέχουν πληροφορίες σχετικές με το εκάστοτε on-line παιχνίδι και τους κωδικούς που απαιτούνται για την συμμετοχή σε αυτό. Όλες οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται στον δημιουργό του Trojan.


Τον Ιανουάριο 2010 στην λίστα του ThreatSense.Net της ESET προστέθηκαν και δύο νέες απειλές. Το JS/TrojanDownloader.Agent (0,90%) το οποίο κατέλαβε την 8η θέση είναι ένα Trojan, το οποίο κρύβεται μέσα σε μολυσμένα websites. Αυτό που κάνει, είναι να κατεβάζει πρόσθετα αρχεία στον υπολογιστή και τα εκτελεί χωρίς ο χρήστης να το γνωρίζει, ενώ και το ίδιο τρέχει χωρίς να κάνει την παρουσία του ορατή στον χρήστη. Αυτό το είδος κακόβουλου λογισμικού, εκκινεί και εγκαθιστά μια πληθώρα mallware. Μια γενική συμβουλή που δίνεται προς τους χρήστες είναι να απενεργοποιούν το Javascript από τον browser τους. Οι χρήστες του Firefox μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρόσθετο NoScript προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες να μολυνθούν και αυτοί, όταν επισκέπτονται ήδη μολυσμένα sites. Από την άλλη, οι διαχειριστές των sites μπορούν να μειώσουν την πρόσβαση FTP στους servers τους στο ελάχιστο, επιτρέποντας μόνο εκείνες τις συνδέσεις που προέρχονται από την δική τους χώρα και μόνο.


Το 10ο πιο διαδεδομένο malware τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν το Win32/Packed.Autoit (0,69%). Πρόκειται ουσιαστικά για μία αναφορά του εξελιγμένου ευρηστικού μηχανισμού του ThreatSense.Net και αναφέρεται σε malware, το οποίο έχει δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας την γλώσσα scripting Autoit.