Η διοίκηση της επιχείρησης θέτει εκτός εργασίας 600 εργαζομένους από 1ης Μαΐου 2010 ή περίπου το 6,3% του προσωπικού που σήμερα ανέρχεται σε 9.600 άτομα.


romtelecomΟι απολύσεις είναι στοχευμένες και σκοπός είναι η εξοικονόμηση περίπου 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι απολυμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβουν διπλάσια αποζημίωση από ό, τι προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ διοίκησης και συνδικάτων.


Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου ΟΤΕ, η Romtelecom αδυνατεί να ανταγωνιστεί την πανσπερμία δεκάδων ανταγωνιστών της, οι οποίοι προσφέρουν σε πολύ χαμηλό κόστος τηλεπικοινωνιακές αλλά και τηλεοπτικές υπηρεσίες. Οπως αναφέρουν, με αντίτιμο 6 ευρώ μηνιαίως ο βασικός ανταγωνιστής της Romtelecom ή RCS/RDS προσφέρει απεριόριστη σταθερή τηλεφωνία, δωρεάν 700 λεπτά κλήσεων προς κινητά και διασύνδεση στο Internet στα 50 Mbps. Mε επιπλέον 6 ευρώ, ο συνδρομητής έχει πρόσβαση σε 90 κανάλια συνδρομητικής τηλεόρασης.


Το χαμηλό κόστος διάθεσης των υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα και της χαμηλότερης μισθοδοσίας του προσωπικού, η οποία ανέρχεται στο μισό εκείνης της Romtelecom. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στελέχη του ομίλου ΟΤΕ, το μέσο ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των κυριότερων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της Ρουμανίας ανέρχεται σε 8.000 ευρώ, ενώ της Romtelecom διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ.


Σημειώνεται ότι η κατά το παρελθόν θυγατρική του ΟΤΕ με διάφορες μορφές εθελουσίας εξόδου μείωσε κατά περίπου 3.000 τις θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι τελευταίες 400 αποτέλεσαν αντικείμενο μεταφοράς τους (outsourcing δραστηριοτήτων) στην εταιρεία Ericsson. Η συμφωνία αυτή ενεργοποιήθηκε μέσα στον περασμένο Ιανουάριο.


Η τελευταία απόφαση απομάκρυνσης προσωπικού από την εταιρεία εκτιμάται ότι έχει οξύνει την πολιτική κατάταση, με τα συνδικάτα να επιχειρούν να ανατρέψουν την απόφαση. Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη που θέτουν θέμα εκπροσώπησης του ρουμανικού Δημοσίου στο Δ. Σ. της εταιρείας δεν αποκλείεται να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για πολιτικούς λόγους. Πάντως, η διοίκηση της επιχείρησης φέρεται να έχει ενημερώσει για τις κινήσεις της το πρωθυπουργικό γραφείο της χώρας. Από την άλλη πλευρά, απεργίες των εργαζομένων δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν, καθώς απαγορεύονται ενόσω ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε μια επιχείρηση. Πάντως η Romtelecom προχωρεί σε εξαγορές μικρότερων ανταγωνιστών της, σε μια προσπάθεια ανάκτησης μεριδίου αγοράς. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, κυρίως παρόχους υπηρεσιών καλωδιακής τηλεόρασης που επιπροσθέτως παρέχουν και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα η Romtelecom έχει εξαγοράσει τέσσερις – πέντε επιχειρήσεις οι οποίες προσθέτουν περίπου 50.000 συνδρομητές η κάθε μια. Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία λειτουργεί πληθώρα μικρών έως μεγάλων τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων.