Η Hewlett Packard παρουσίασε το πρώτο της smartbook στο φετινό Mobile World Congress που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη.


hp-compaq-airlife-100Με μια πρώτη ματιά, το Compaq AirLife 100 της εταιρείας μοιάζει με netbook, το εσωτερικό του ωστόσο είναι τελείως διαφορετικό. Αντί να χρησιμοποιεί το λειτουργικό Windows της Microsoft, το συγκεκριμένο smartbook λειτουργεί με Android, που η Google δημιούργησε για φορητές συσκευές και διατίθεται δωρεάν. Επιπλέον, αντί να χρησιμοποιεί επεξεργαστή υπολογιστών της Intel ή της AMD, το AirLife είναι εφοδιασμένο με έναν επεξεργαστή της Qualcomm, με κληρονομιά από τα κινητά τηλέφωνα.


Το smartbook της HP λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο και σαν κινητό: Είναι έτοιμο για χρήση από τη στιγμή που ανοίξει το κάλυμμα του. Λαμβάνει τα e-mail ακόμη και όταν είναι σε κατάσταση αναμονής. Ταυτόχρονα, η χρήση του επεξεργαστή της Qualcomm εξοικονομεί ενέργεια για τη συσκευή, αυξάνοντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του, που μπορεί να φτάσει τις δώδεκα ώρες.


Compaq-Airlife-100-Netbook-1Ακόμη ένα κοινό χαρακτηριστικό των smartbooks και των κινητών τηλεφώνων είναι ότι θα πωλούνται κυρίως από παρόχους ασύρματων υπηρεσιών. Στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική το AirLife θα διατίθεται από την Telefonica. Στις ΗΠΑ, η Lenovo έχει παρουσιάσει μια πολύ παρόμοια με το AirLite συσκευή, που θα διατίθεται από την AT&T, εταιρεία που θα παρέχει τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις για το iPad της Apple.


Οι πάροχοι θα πωλούν τα smartbooks γιατί οι συσκευές έχουν ενσωματωμένοα modems για πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω δικτύων κινητών. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα απαιτείται μηνιαία συνδρομή, με αντάλλαγμα τη μείωση της τιμής, πιθανόν στο εύρος των 200 με 400 δολαρίων.