Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μιμούνται την εμφάνιση των προϊόντων Avira με σκοπό να βοηθηθούν στην εξάπλωση ψευδών λύσεων ασφαλείας.


avira-logoΕμφανίστηκαν απομιμήσεις των antivirus λύσεων της Avira, οι οποίες μιμούνται την εμφάνιση της, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν ανυποψίαστους χρήστες. Οι παραποιημένες εκδόσεις ονομάζονται “Security Antivirus Suite ” ή “Antivirus Security Suite” και προσφέρονται με το διαφημιστικό σλόγκαν «20 Years of Total Protection» σε ιστοσελίδες οι οποίες, επίσης, μιμούνται την εμφάνιση και την αισθητική της ιστοσελίδας της Avira. Η Avira ζητά από όλους τους χρήστες να κατεβάζουν το Avira AntiVir Personal-Free Antivirus μόνο από το επίσημο site www.free-av.com.


Γνωστά ως FakeAV, RogueAV ή scareware, αυτά τα άχρηστα προγράμματα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεγελάσουν τους χρήστες και να πιστέψουν οτι ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί με malware, ακόμα κι αν τέτοιο malware δεν υπάρχει. Οι προμηθευτές αυτού του ψευδούς λογισμικού φορτώνουν τα ακίνδυνα αρχεία πάνω στο PC του χρήστη κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, η οποία πραγματοποιείται συχνά απαρατήρητη στο παρασκήνιο, ενώ οι χρήστες σερφάρουν στο Διαδίκτυο. Αυτά τα ακίνδυνα αρχεία, στη συνέχεια, αναφέρονται ως ιοί που έχουν ανιχνευθεί.


Οι χρήστες μπορούν να προστατευθούν με τη χρησιμοποίηση μιας ενημερωμένης anti-virus λύσης στον υπολογιστή τους, από έναν αξιόπιστο προμηθευτή και φροντίζοντας να παραμένουν ενημερωμένα ανά πάσα στιγμή τόσο τα εγκατεστημένα προγράμματα όσο και το λειτουργικό σύστημα. Οι χρήστες θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν το software απευθείας από τα download sites των κατασκευαστών. Για να είναι κάποιος σίγουρος για μια καθαρή πηγή, οι χρήστες των υπολογιστών θα πρέπει να πληκτρολογούν απευθείας την διεύθυνση URL στη γραμμή διεύθυνσης στο παράθυρο του browser τους.


Εκτός από την δωρεάν βασική προστασία με το Avira AntiVir Personal, υπάρχουν επίσης διαθέσιμα πακέτα που προσφέρουν πιο εκτεταμένη προστασία. Το Avira AntiVir Premium χρησιμοποιεί WebGuard για να φιλτράρει το malware από τη ροή των δεδομένων, πριν αυτό φτάσει καν στον web browser. Το κόστος προστασίας από ιούς είναι 19,95 € για ένα έτος. Η Avira Premium Security Suite παρέχει ολοκληρωμένη προστασία: συμπληρώνει τα χαρακτηριστικά του Avira AntiVir Premium με ένα firewall που προστατεύει από επιθέσεις από το δίκτυο, καταπολεμά τα Spam και εκτελεί αντίγραφα ασφαλείας, και όλα αυτά με συνολικό κόστος 39,95€.