Οι έξυπνες συσκευές αναμένεται να επιφέρουν αύξηση 10.000% στη μετάδοση δεδομένων μέσω κινητού μέχρι το 2015, σύμφωνα με τη Nokia Siemens Networks.


nokia_siemens_networksΟ Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia Siemens Networks, Rajeev Suri, έδωσε μια γενική περιγραφή των αλλαγών που απαιτούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια αύξηση στη μετάδοση δεδομένων μέσω κινητού που οφείλεται στις έξυπνες συσκευές.


Απευθυνόμενος σε αναλυτές του τύπου και της βιομηχανίας που παρευρέθηκαν στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητών Επικοινωνιών στη Βαρκελώνη, ο Suri επισήμανε ότι, εάν συνεχιστεί η στάση της «ανεξέλεγκτης προσθήκης χωρητικότητας» που ακολουθείται απερίφραστα από άλλους φορείς παροχής δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αυτό θα είναι αρκετό για να επιφέρει μια επώδυνη και καταστρεπτική ακινητοποίηση των περισσότερων δικτύων.


Η Nokia Siemens Networks προβλέπει ότι, μέχρι το 2015, η ετήσια κυκλοφορία δεδομένων μέσω κινητού θα φτάσει τα 23 Exabyte – μέγεθος που ισοδυναμεί με τη λήψη ενός ψηφιακού βιβλίου από 6,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε καθημερινή βάση. Η αμιγής χωρητικότητα, ωστόσο, είναι απλώς ένα από τα ζητήματα που ανακύπτουν, καθώς οι μοναδικές για κάθε δίκτυο ιδιότητες κινητικότητας, όπως είναι η διακεκομμένη συνδεσιμότητα και η μεταβαλλόμενη θέση, σε συνδυασμό με το ολοένα και αυξανόμενο εύρος χρήσης των έξυπνων συσκευών, απαιτούν από τα ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να γίνουν πολύ πιο ευφυή στον τρόπο που χειρίζονται αυτήν την αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων.


Για παράδειγμα, έχοντας προβλέψει την τρέχουσα έξαρση στις πιο έξυπνες κινητές συσκευές, η Nokia Siemens Networks είναι ο μοναδικός φορέας παροχής δικτύων κινητής τηλεφωνίας που έχει ενσωματώσει στα δίκτυά της ένα βιομηχανικό πρότυπο – ήδη κοινό στα έξυπνα τηλέφωνα – το οποίο επιτρέπει τη μείωση της ασύμφορης σηματοδότησης, που επιπλέον προκαλεί συμφορήσεις στα δίκτυα, κατά τρεις φορές, ενώ παράλληλα αυξάνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της έξυπνης συσκευής.


Οι συνολικές δραστηριότητες της εταιρείας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητών Επικοινωνιών τονίζουν τη διεξοδική της προσέγγιση για την ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών έξυπνων συσκευών. Το Κέντρο Εμπειρίας (Experience Center) της Nokia Siemens Networks στην Αίθουσα 8 εστιάζει σε τρία θέματα, τα οποία στοχεύουν απευθείας τους πελάτες της: «Σχέσεις χτισμένες γύρω από τη γνώση», «Λύσεις χτισμένες γύρω από την επιχείρησή σας» και «Ένα δίκτυο χτισμένο με επίκεντρο τα άτομα. Το Δίκτυο του ενός.»


Μερικά από τα κυριότερα σημεία των επιδείξεων, των επίσημων παρουσιάσεων και των ανακοινώσεων της Nokia Siemens Networks στη Βαρκελώνη ήταν τα εξής:


LTE
• Μια παρουσίαση από την Telefσnica μιας ζωντανής επίδειξης του LTE (ευρυζωνικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G), με εκτέλεση εφαρμογών σε ένα πραγματικό δίκτυο που λειτουργούσε στο Συνεδριακό χώρο, η οποία έδωσε μια πρόγευση για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.
• Η επίδειξη της υποστήριξης που παρέχει για ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G στην Κίνα, παρουσιάζοντας το Femtocell για TD-LTE, στο Κέντρο Εμπειριών της.


WCDMA/HSPA
• Καθώς υποστηρίζει πάνω από τους μισούς συνδρομητές δικτύων 3G (WCDMA/HSPA) σε όλο τον κόσμο με τα ασύρματα δίκτυά της, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη βελτίωση της εμπειρίας των συγκεκριμένων χρηστών.
• Επίδειξη του HSPA+, μιας τεχνολογίας ευρυζωνικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3.5G, με ταχύτητες 112Mbps, χρησιμοποιώντας τερματικά Qualcomm.
• Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε κλήση χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία δικτύου που είναι γνωστή με την ονομασία «συνδεσιμότητα συνεχών πακέτων» (CPC). Όταν ενσωματωθεί στα δίκτυα HSPA+, μέσω μιας απλής αναβάθμισης λογισμικού, το CPC μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.


End-to-end IP
• Επίδειξη της δικτυακής πύλης «Flexi Network Gateway» (NG), μέρος του εξελιγμένου πυρήνα πακέτων της εταιρείας που κατέχει ηγετική θέση στη βιομηχανία σε τέσσερις βασικές διαστάσεις: περίοδοι χρήσης συνδρομητών, μετάδοση δεδομένων, έξυπνη υποστήριξη υπηρεσιών και σηματοδότηση.
• Επίσημη παρουσίαση στο Συνέδριο δύο νέων προϊόντων εναλλακτικού παροχέα (backhaul) Microwave, τα οποία απαιτούνται για τη μετάδοση των αυξανόμενων όγκων δεδομένων των έξυπνων συσκευών μεταξύ των σταθμών βάσης και του κυρίως δικτύου. Το FlexiPacket FirstMile συγκεντρώνει την κυκλοφορία δεδομένων από σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας και το FlexiPacket Hub 1200, ένας πιστοποιημένος διακόπτης πρόσβασης Carrier Ethernet, μπορεί να προσφέρει ικανότητα μεταγωγής έως 10 Gbps με μία μόνο μονάδα.
• Επίσημη παρουσίαση της Ανοικτής Πύλης Πολυμέσων (Open Multimedia Gateway) της εταιρείας, της πρώτης στην αγορά που βασίζεται σε έτοιμο υλικό ATCA, για το χειρισμό κυκλοφορίας δεδομένων και φωνής σε δίκτυα τηλεφωνίας IP αλλά και παραδοσιακά δίκτυα.


Εμπειρία πελατών
• Σε συνδυασμό με τα τεχνολογικά επιτεύγματα, η εταιρεία παρέχει στους φορείς κινητής τηλεφωνίας περισσότερες γνώσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Σήμερα παρουσίασε ένα Πλαίσιο Γνώσεων και Εμπειριών (Insight & Experience Framework), το οποίο συνδυάζει την τεχνογνωσία ενσωμάτωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών και συστημάτων της εταιρείας με λογισμικό που είναι σε θέση να επεξεργαστεί δεδομένα που αφορούν σε συνδρομές, χρεώσεις και τιμολογήσεις, υπηρεσίες και εφαρμογές, συσκευές, καθώς και στις εντυπώσεις και την ικανοποίηση των πελατών.
• Ένα παράδειγμα της εστίασής της στις νέες υπηρεσίες για συνδρομητές είναι η συμφωνία, που επίσης ανακοινώθηκε σήμερα, με την Movistar Αργεντινής, όπου η Nokia Siemens Networks συσχετίζει τον αυτόματο έλεγχο ταυτότητας μέσω των καρτών SIM των έξυπνων κινητών τηλεφώνων με τη διαδικασία εφ’ άπαξ σύνδεσης (sign-on) στο web για την αυτοματοποίηση της εισόδου σε τοποθεσίες τρίτων, όπως το Flickr και το Facebook.