Συμμαχούν 24 από τις μεγαλύτερες εταιρίες κινητής προκειμένου να παύσει η κυριαρχία της Apple στην online πώληση εφαρμογών για smartphones.


app_storeΕικοσιτέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας (μεταξύ αυτών οι Vodafone, Telefonica, Orascom, ΑΤ&T, Orange, NTT DoCoMo, China Mobile, Sprint κ.α.), οι οποίες από κοινού έχουν πάνω από 3 δισεκατομμύρια πελάτες-συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε συμμαχία με στόχο να αμφισβητήσουν την σημερινή κυριαρχία της Apple στην online πώληση εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, δημιουργώντας μια νέα ενιαία ανοιχτή πλατφόρμα για την αγορά εφαρμογών.


Η «κοινότητα των 24» αποσκοπεί, όπως δήλωσε στο πλαίσιο του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη στο να διευκολύνει όσους αναπτύσσουν εφαρμογές για κινητά προκειμένου «να δημιουργούν και να πωλούν τέτοιες εφαρμογές άσχετα με τη συσκευή ή την τεχνολογία».


Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για μια προσπάθεια των εταιριών κινητής «να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο των εφαρμογών». Η σχετική αγορά applications γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη. Η εταιρία ερευνών και αναλύσεων Gartner εκτιμά ότι το 2010 η συνολική διεθνής δαπάνη για εφαρμογές θα φτάσει τα 6,2 δισ. δολάρια και τα σχετικά downloads τα 4,5 δισεκατομμύρια, από 2,5 δισ. το 2009, ενώ το 2013 θα εκτιναχθούν στα 21 δις., αποφέροντας συνολικό τζίρο 30 δισ. δολαρίων.


appstoreΗ Apple, αυτή τη στιγμή, ελέγχει την αγορά εφαρμογών, με το ηλεκτρονικό κατάστημά της να έχει πωλήσει πάνω από 3 δισ. downloads μέσα στους 18 μήνες που λειτουργεί. Παράλληλα λειτουργούν ανάλογα καταστήματα από Google, Nokia, Symbian και Microsoft. H συνέπεια είναι ότι οι δημιουργοί λογισμικού είναι υποχρεωμένοι να αναπτύσσουν διαφορετικές εκδόσεις της ίδιας εφαρμογής για κάθε επιμέρους online κατάστημα.


Η «συμμαχία των 24» σκοπεύει να δημιουργήσει κοινές προδιαγραφές για τις εφαρμογές μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με την ήδη δηλωμένη υποστήριξη μεγάλων κατασκευαστών όπως οι LG, Samsung, Sony Ericsson κ.α., καθώς και της Ένωσης GSM. Ορισμένοι αναλυτές πάντως δήλωσαν σκεπτικισμό κατά πόσον τόσοι πολύ μαζί εταίροι μπορούν να συνεργαστούν αποδοτικά και γρήγορα.