Η Opera Software ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει μια έκδοση του προγράμματος πλοήγησης Opera Mini για το iPhone.


opera-mini-iphoneH Opera δεν έχει συνεννοηθεί με την Apple, ούτε έχει πάρει τη συγκατάθεσή της για την πρωτοβουλία της, αλλά όπως δήλωσε εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρίας, «δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να μην δεχτεί η Apple. Ελπίζουμε προφανώς ότι δεν θα αρνηθεί στους χρήστες της μια ακόμη επιλογή αναφορικά με τον browser που χρησιμοποιούν». Το πρόγραμμα πλοήγησης στα iPhone είναι το Safari που έχει αναπτύξει η ίδια η κατασκευάστρια αμερικανική εταιρία.


Η Opera, αυτή τη στιγμή, προσφέρει το Mini δωρεάν. Το πρόγραμμα, που έχει ευρεία χρήση μεταξύ των χρηστών ανά τον κόσμο, είναι δημοφιλές για την ικανότητά του να «συμπιέζει» ολόκληρους διαδικτυακούς τόπους για χρήση από κινητό τηλέφωνο, ενώ προσφέρει ταχύτερη πρόσβαση στο Ίντερνετ από άλλους browsers και εξοικονόμηση χρημάτων επειδή απαιτεί μικρότερο εύρος ζώνης.


Η εταιρία θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα πλοήγησης για τα iPhone στη διεθνή εκδήλωση “2010 Mobile World Congress”, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη στις 15-18 Φεβρουαρίου.


Στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ο browser Opera για επιτραπέζιους υπολογιστές παρουσιάστηκε ως πιθανός ανταγωνιστής του Internet Explorer, όμως η δημοφιλία του υποχώρησε, όταν εμφανίστηκε ο Firefox της Mozilla. Με έδρα το Όσλο, η Opera Software απασχολεί 760 άτομα σε δέκα χώρες.