Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Η χρήση παράνομου λογισμικού εκτός από νομικές κυρώσεις εγκυμονεί και άλλους κινδύνους καθώς δεν παρέχει τεχνική υποστήριξη,  αφήνει χωρίς ασφάλεια κρίσιμα αρχεία και αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής  από ιούς.

 

Σε 116.000 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις αυτές στις εταιρείες – μέλη της Business Software Alliance (BSA) για παράνομη χρήση λογισμικού, με την υψηλότερη αποζημίωση να φθάνει στα 45.436 ευρώ.

 O παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τον κλάδο του λογισμικού, συνεχίζει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που έχει καταγγελθεί ότι χρησιμοποιούν προγράμματα λογισμικού χωρίς τις νόμιμες άδειες χρήσης. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικοί έλεγχοι σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς (κατασκευές, τηλεπικοινωνίες εκδόσεις, κλπ) όπου και διαπιστώθηκαν παρανομίες.

 

 Όπως επισημαίνει η BSA Hellas, η εγκατάσταση και χρήση πειρατικού λογισμικού από το δίκτυο Η/Υ μιας επιχείρησης μπορεί τελικά να κοστίσει πολύ περισσότερο, σε χρόνο αλλά και σε χρήμα καθώς δεν παρέχεται το δικαίωμα τεχνικής υποστήριξης από τον κατασκευαστή, διακυβεύεται η ασφάλεια των αρχείων και αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής  από ιούς .

Επιπλέον σύμφωνα με την ισχύουσα όποιος κατά τη διάρκεια ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές βρεθεί να έχει εγκατεστημένο πειρατικό πρόγραμμα λογισμικού σε Η/Υ ή server, θα του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράνομο πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει για όποιον διακινεί, πουλά ή αναπαράγει πειρατικά προγράμματα λογισμικού.

Ωστόσο, η παραβατική συμπεριφορά από την χρήση πειρατικού λογισμικού δεν πλήττει μόνο την ίδια την εταιρεία και τους δημιουργούς του λογισμικού αλλά και την ελληνική αγορά των επιχειρήσεων πληροφορικής και των εργαζομένων της που υποστηρίζονται από την αγορά, εγκατάσταση και συντήρηση των αυθεντικών προγραμμάτων λογισμικού. Εάν η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2012 και φθάσει στο 48%, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 261 εκατ.ευρώ  και να αποφέρει 88 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα .