Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) απέστειλε σχετική επιστολή σε συναρμόδιους Υπουργούς, Γεν. Γραμματείς και επικεφαλής Φορέων σχετικά με το θέμα.


eekt_logoΤα καρτοκινητά, ουσιαστικά η κάρτες SIM διακινούνται με τέτοιο τρόπο που είναι πρακτικά αδύνατον να βρεθούν οι ενδιάμεσοι «κρίκοι» στην αλυσίδα των παράνομων εισαγωγών. Ηδη κυκλοφορούν καρτοκινητά από την Λετονία και άλλες χώρες του εξωτερικού, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, σε μία κίνηση που αποβλέπει στην διατήρηση της ανωνυμίας των ξένων πολιτών που ζουν παράνομα στην Ελλάδα κατά εκατομμύρια και για δικούς τους λόγους, δεν θέλουν ή και αδυνατούν να ταυτοποιήσουν τον αριθμό του κινητού με τα προσωπικά στους στοιχεία, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο.


Απώλεια εσόδων
Η ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί καρτοκινητό εξωτερικού, εκτός από την εξαιρετικά χαμηλή τιμή των 30 ως 50 ευρώ, δείχνει την εμφανή αδυναμία του συστήματος ταυτοποίησης, το οποίο πρέπει να ανασχεδιαστεί, ακόμη και να μετατεθεί η λειτουργία του, καθώς δεν είναι δυνατόν να έχουμε χρήστες πολλών ταυτοτήτων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στη Ελλάδα τονίζουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμη και χρήσης πλαστών εγγράφων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών. Είναι επίσης γνωστό στους υπεύθυνους του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων ότι οι υπάλληλοι των καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν μπορούν σε καμία περίπτωση να ελέγξουν την γνησιότητα των δικαιολογητικών που καταθέτουν οι πελάτες για ταυτοποίηση.


Η επιστολή
Η επιστολή της ΕΕΚΤ απευθύνεται στους υπουργούς κ.κ Νικόλαο Σηφουνάκη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με κοινοποίηση στους κ.κ Σωκράτη Κάτσικα, Γρηγόρη Τασούλα, Λεωνίδα Κανέλλο.


Το πλήρες κείμενο είναι το ακόλουθο:
«Θέμα: Λήψη μέτρων κατά της παράκαμψης του ν. 3783/2009 περί ταυτοποίησης καρτοκινητών δια της διακίνησης καρτών κινητής τηλεφωνίας από τη Λεττονία


Αξιότιμοι κύριοι,


Με την παρούσα επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα άκρως σημαντικό, τόσο για λόγους δημόσιας τάξης όσο και για την προάσπιση των συμφερόντων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα διακινούνται στην Ελληνική αγορά καρτοκινητής τηλεφωνίας κάρτες sim από τη Λεττονία. Με τις εν λόγω κάρτες ο χρήστης δύναται να χρησιμοποιεί καρτοκινητή τηλεφωνία της Λεττονίας και να πραγματοποιεί κλήσεις από καρτοκινητό τηλέφωνο, μέσω διεθνούς περιαγωγής (international roaming), διατηρώντας την ανωνυμία του, εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία διατάξεων ανάλογων με αυτές του ν. 3783/2009 περί ταυτοποίησης καρτοκινητών.


Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται πλήρως η βούληση του νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε στο ν.3783/2009, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να παρακάμπτουν με άνεση την ισχύουσα νομοθεσία για την ταυτοποίηση καρτοκινητών και να παραμείνουν ανώνυμοι και μετά την 30.7.2010. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό δημιουργείται σημαντική παράλληλη αγορά εις βάρος των εσόδων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τηρούν και σέβονται τους Ελληνικούς νόμους (Ν. 3783/09, τέλη κινητής τηλεφωνίας κλπ). Σε κάθε περίπτωση, είναι ορατός ο κίνδυνος και άλλοι πάροχοι να μιμηθούν το παράδειγμα της Λεττονίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον και την αγορά της κινητής τηλεφωνίας.


Για τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούμε για κάθε νόμιμη ενέργειά σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.


Πάντα στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία επί του θέματος»..