Η εναρκτήρια συνεδρίαση του νεοσύστατου Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών (BEREC) πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2010 στις Βρυξέλλες.


EETTΤις εργασίες χαιρέτησαν η απερχόμενη Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κυρία Viviane Reding, και η νέα Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, κυρία Neelie Kroes, με την οποία είχε σύντομη συνάντηση γνωριμίας ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος.


Στην πανηγυρική αυτή συνεδρίαση, τέθηκαν οι βάσεις για τη λειτουργία του BEREC ως διαδόχου του European Regulators Group (ERG), και εγκρίθηκαν οι κανόνες εσωτερικής λειτουργίας του και στελέχωσής του ενόψει των αυξημένων αρμοδιοτήτων του βάσει του νέου Ευρωπαϊκού Ρυθμιστικού Πλαισίου.


Περαιτέρω, εγκρίθηκε το πρόγραμμα εργασιών του BEREC για το έτος 2010, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να καταγραφούν οι απόψεις των φορέων της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τις επερχόμενες δράσεις του οργάνου.


Μετά από σχετική ψηφοφορία την προεδρία του BEREC για το 2010 ανέλαβε ο επικεφαλής της Ιρλανδικής Ρυθμιστικής Αρχής (ComReg) κ. John Doherty, ενώ Αντιπρόεδροι αναδείχθηκαν οι επικεφαλής των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας.


Η σύσταση του BEREC εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το θεσμό των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.