Το Symbian, το οποίο «τρέχει» στα περισσότερα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα του κόσμου, είναι πλέον διαθέσιμο για ελεύθερη και δωρεάν χρήση.


Symbian_OS_design_faultsΤο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Symbian, δημιουργός του εν λόγω λογισμικού, με έδρα το Λονδίνο, δημιουργήθηκε το 2008, αφού η μεγαλύτερη παραγωγός κινητών τηλεφώνων, η Nokia, εξαγόρασε το κονσόρτσιουμ που είχε αναπτύξει το Symbian, το οποίο έκτοτε χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα τηλέφωνα της φινλανδικής εταιρίας και όχι μόνο. Στο Ίδρυμα συμμετέχουν οι εταιρίες AT&T, LG, Motorola, NTT Docomo, Samsung, Sony Ericsson, Vodafone κ.α. Η ανάπτυξη και η βελτίωση του λειτουργικού μέχρι τώρα ουσιαστικά βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Nokia, η οποία όμως πια δεν επιθυμεί μέχρι τα μέσα του 2011 να συνεισφέρει πάνω από το 50% στη βελτίωση της πλατφόρμας του Symbian.


Η Nokia αποφάσισε να δίνει από σήμερα ελεύθερα το λογισμικό, ώστε να το καταστήσει πιο δημοφιλές στους άλλους κατασκευαστές τηλεφώνων. Προσδοκά ότι η πρωτοβουλία της θα προσελκύσει νέους προγραμματιστές και νέες εφαρμογές, ώστε το λειτουργικό να γίνει καλύτερο, ασφαλέστερο, πιο καινοτομικό και πιο μοντέρνο. Το Ίδρυμα Symbian, όπως δήλωσε, θα συνεχίσει να επιβλέπει τα τηλέφωνα που «τρέχουν» το λειτουργικό, για να διασφαλίσει ότι και στο μέλλον –μετά την αύξηση της συνεισφοράς από τρίτα μέρη- θα πληροί πάντα τις αναγκαίες προδιαγραφές.


Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος, Λι Γουίλιαμς, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC, ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη μετατροπή που έχει γίνει ποτέ, από ένα εμπορικό λογισμικό σε λογισμικό ελεύθερο/ανοιχτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι ο πηγαίος κώδικας, η «καρδιά» του λογισμικού, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα είναι πια διαθέσιμη στον καθένα, για να το χρησιμοποιήσει και να το τροποποιήσει «για οποιοδήποτε σκοπό». Μόνο ένα μικρό μέρος του λογισμικού δεν «απελευθερώνεται», το οποίο αφορά μερικά επιμέρους χαρακτηριστικά.


Το Symbian χρησιμοποιείται σε πάνω από 330 εκατ. τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο, αλλά πλέον αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό από το Android της Google (το οποίο επίσης διατίθεται ελεύθερα) και από το λογισμικό του iPhone της Apple (που αποτελεί ιδιοκτησία της).


Το Symbian, που έχει πίσω του πάνω από δέκα χρόνια ανάπτυξης, έχει αρχίσει να δείχνει την «ηλικία» του, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, ειδικά στη νέα εποχή των όλο και πιο «έξυπνων» κινητών, καθώς υστερεί στην υποστήριξη νέων απαραίτητων χαρακτηριστικών όπως η οθόνη αφής. Η έκδοση ανοιχτού κώδικα είναι γνωστή ως Symbian 3 και μπορεί να «κατέβει» (download) από το site του Ιδρύματος.