“Έσπασαν” το φράγμα του ενός δισ., ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2014.

Παραπάνω από ένα δισ. προσωπικοί υπολογιστές λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλο το πλανήτη, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών, Gartner.

Ο αριθμός αυτός μάλιστα, αναμένεται να έχει φτάσει τα δύο δισ. έως το 2014 χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες.

«Η ταχεία διείσδυση στις αναδυόμενες αγορές οδηγείται από την εκρηκτική επέκταση της ευρυζωνικής και ασύρματης δικτύωσης, τη συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές των μέσων PC και τη γενικότερη συνειδητοποίηση ότι τα PC είναι αναντικατάστατο εργαλείο προόδου» τόνισε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο διευθυντής ερευνών της Gartner Τζορτζ Σίφλερ.

Στις δυτικές αγορές, που θεωρούνται πιο “ώριμες”, αντιστοιχεί το 58% του ενός δισεκατομμυρίου υπολογιστών που βρίσκονται σήμερα σε χρήση, στα πράγματα αναμένεται όμως να αλλάξουν για το επόμενο δισεκατομμύριο υπολογιστών, με το ποσοστό να μειώνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις στο 30%.

Η εξάπλωση της τεχνολογίας πάντως δημιουργεί και οικολογικό πρόβλημα το οποίο οφείλεται στους υπολογιστές που πετάγονται στα σκουπίδια. Φέτος αναμένεται να αντικατασταθούν περισσότεροι από 180 εκατομμύρια υπολογιστές, από τους οποίους ορισμένοι θα πωληθούν μεταχειρισμένοι, άλλοι θα ανακυκλωθούν και περίπου 35 εκατομμύρια θα πεταχτούν στις χωματερές παρά τα τοξικά υλικά που περιέχουν.

«To πρόβλημα αναμένεται να γίνεται συνεχώς πιο πιεστικό, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αριθμός των παροπλισμένων PC αυξάνεται με τη συνεχιζόμενη επέκταση της εγκατεστημένης βάσης»τόνισε από τη πλευρά της η αναλυτής της εταιρείας Gartner Μάικε Έσεριχ.