Τα Sony World Photography Awards (SWPA) και οι εκδηλώσεις του World Photography Festival θα φιλοξενηθούν στην πόλη των Καννών από τις 22 έως τις 27 Απριλίου 2010.


CannesΤόσο στο διαγωνισμό, όσο και στο φεστιβάλ, είναι ευπρόσδεκτοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι, σπουδαστές φωτογραφίας και το ευρύ κοινό. Θα είναι μια πενθήμερη γιορτή αφιερωμένη στην τέχνη της φωτογραφίας και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την πόλη, σε τοποθεσίες όπως η περίφημη λεωφόρος Croisette. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται εκθέσεις, εργαστήρια φωτογραφίας, κριτική portfolio, προγράμματα για σπουδαστές φωτογραφίας και ομιλίες από μέλη της Παγκόσμιας Ακαδημίας Φωτογραφίας, περιλαμβανομένων των Jonathan Torgovnik, Nadav Kander και Reza.


Σημαντική στιγμή των εκδηλώσεων θα αποτελέσει το συμπόσιο ‘Photography Now’, το οποίο θα παρουσιάσουν κάποιες από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο της βιομηχανίας της φωτογραφίας διεθνώς. Στο συμπόσιο θα αναλυθούν τρέχοντα θέματα, τάσεις, διλήμματα και αντιπαραθέσεις που αφορούν την φωτογραφία σήμερα.


Τα εισιτήρια για τον διαγωνισμό 2010 Sony World Photography Awards και το World Photography Festival ξεκινούν από £15 και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τώρα στην διεύθυνση www.worldphotographyawards.org


Κεντρικό γεγονός στο εβδομαδιαίο event είναι η αναγνωρισμένου πλέον κύρους τελετή απονομής των βραβείων Sony World Photography Awards. Θα λάβει χώρα στις 22 Απριλίου στην αίθουσα Grand Lumier Theatre του περίφημου Palais des Festivals. Εκεί θα παραλάβουν τα βραβεία τους οι νικητές στις κατηγορίες των επαγγελματιών, των ερασιτεχνών και των σπουδαστών και εκεί θα ανακηρυχτεί ο υπέρτατος νικητής του 2010 L’Iris D’Or (Χρυσή Ίριδα 2010), ο Φωτογράφος της Χρονιάς. Θα ακολουθήσει η απονομή του βραβείου 2010 Lifetime Achievement Award, για το έργο ζωής κάποιου σημαντικού φωτογράφου.


Οι VIP από την παγκόσμια φωτογραφική κοινότητα, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την τελετή απονομής μαζί με το υπόλοιπο κοινό, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν με εικόνες ένα ταξίδι σε όλους του τομείς της φωτογραφίας, από τα απολαυστικά σπορ, στον εκτυφλωτικό κόσμο της μόδας, σε τοπία που κόβουν την ανάσα, ανθρώπους, τόπους, τάσεις και φανταστικούς κόσμους. Το 2010 Sony World Photography Awards θα αποκαλύψει ιστορίες από κάθε γωνιά του πλανήτη.


Το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει:
• Cannes ‘lypse’ – Οι άνθρωποι του φωτογραφικού πρακτορείου iStockphoto προσφέρουν μια σειρά από εργαστήρια φωτογραφίας και λήψεις στο πεδίο για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την έννοια της φωτοθήκης και του stock photography. To iStockalypse θα καλέσει τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές λήψεις στην πόλη των Καννών, επηρεασμένοι από την Γαλλική κουλτούρα. Ετοιμαστείτε για θέματα με παραθαλάσσια καφέ, μαγαζιά, ιστιοπλοΐα, μόδα, τρόφιμα και τοπική κουζίνα, ακόμη και λήψεις στο κόκκινο χαλί που προσέρχονται οι σταρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών – με πλήρη καλλιτεχνική διεύθυνση, μοντέλα και φωτισμό studio. Τρεις ημέρες, τρία εργαστήρια, 3 κινητά συνεργεία, και ένα επιπλέον ‘bonus event’.


o Ομιλίες από επαγγελματίες φωτογράφους όπως οι Idris Khan, Jonathan Torgovnik και Adrian Boot, οι οποίοι θα θίξουν θέματα από τα λεγόμενα ‘φωτογραφικά γλυπτά’ μέχρι την απαιτητική τέχνη της φωτογράφησης πορτρέτων.
o Ένα σεμινάριο από το γνωστό πρακτορείο Panos Pictures Agency με θέμα μια βαθειά ματιά στον κόσμο της επαγγελματικής φωτογραφίας και πώς να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό.
o ‘Photography Now’ – ένα συμπόσιο στο πάνελ του οποίου θα συμμετέχουν επαγγελματίες της βιομηχανίας της φωτογραφίας και θα συζητηθούν θέματα όπως οι τρέχουσες τάσεις, τα διλλήματα και οι διαφωνίες που αφορούν τον κόσμο της φωτογραφίας σήμερα.
o Μια ειδική έκθεση από τους σπουδαστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Student Focus του Sony World Photography Awards, στην οποία θα περιλαμβάνονται εικόνες από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
o Στις ανασκοπήσεις portfolio, κορυφαίοι παράγοντες της φωτογραφικής βιομηχανίας θα προσφέρουν εποικοδομητική κριτική, βοηθώντας τους φωτογράφους να βελτιώσουν την παρουσίαση και το περιεχόμενο των portfolio. Μεταξύ των reviewer οι οποίοι ήδη είναι σίγουρο ότι θα συμμετέχουν είναι οι Aidan Sullivan (VP των Getty Images), Monica Allende (Picture Editor στους Sunday Times), Chloe Limpkin (Picture Director στο Harpers Bazaar), Bill Hunt (συλλέκτης και ιδιοκτήτης portfolio / συν-ιδρυτής της γκαλερί Hasted Hunt Gallery στην Νέα Υόρκη), Roberto Koch (Εκδότης, CONTRASTO και ιδρυτής του FORMA στο Μιλάνο) και ο Mark Sealy (Διευθυντής του Autograph).
o Θεαματικές εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού χώρου θα οργανωθούν εφέτος, ώστε να μπορέσουν όλοι να τις απολαύσουν χωρίς επιβάρυνση. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται: Εκθέσεις για τους νικητές στις κατηγορίες Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών (2010 Professional and Amateur Winners Exhibitions), η έκθεση του προγράμματος Focus των σπουδαστών (‘The Student Focus Award’), η έκθεση για το βραβείο ‘The Sony Campaign Award’, έκθεση για το βραβείο ‘The Lifetime Achievement Award’ και άλλες οι οποίες θα ανακοινωθούν.