Εξαιρετικά λεπτοί οι χειρισμοί και των δύο πλευρών στην υπόθεση εξαγοράς της σκανδιναβικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών

Την έναρξη προκαταρκτικών συζητήσεων με την TeliaSonera με αντικείμενο την ανεπίσημη πρόταση που έχει καταθέσει για την εξαγορά της σκανδιναβικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες η France Telecom.

Όπως τόνισε ο Ζερβέ Πελισιέ, εκπρόσωπος της France Telecom, στο πλαίσιο συνάντησης μετόχων που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, ο γαλλικός όμιλος βρίσκεται σε επαφές με την TeliaSonera σχετικά με «τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με την εταιρεία».

Από την πλευρά τους, αναλυτές, σημειώνουν από τη πλευρά τους πως η France Telecom θα πρέπει να αυξήσει την προσφορά της για την εξαγορά της TeliaSonera από τις 55 σουηδικές κορόνες ανά μετοχή τουλάχιστον στις 65 με 70 σουηδικές κορόνες ανά μετοχή, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία, ενώ οι άνθρωποι της TeliaSonera δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Εως αργά το απόγευμα, οι μετοχές της France Telecom υποχωρούσαν κατά 2,5% στα 17,68 ευρώ, ενώ οι μετοχές της TeliaSonera υποχωρούσαν κατά 3,1% στις 54,75 σουηδικές κορόνες.

Ο κ. Πελισιέ άφησε να εννοηθεί ότι η France Telecom θα αυξήσει την πρότασή της για την εξαγορά της TeliaSonera, εμμένοντας ωστόσο στο γεγονός ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.

Το ύψος της προσφοράς ανέρχεται στα 40,6 δισ. δολάρια, ή 54,89 σουηδικές κορόνες ανά μετοχή, με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής της France Telecom στα 18,15 ευρώ την Τετάρτη.

Η αρχική πρόταση εξαγοράς της TeliaSonera από τη France Telecom δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου, έναντι τιμήματος 55,22 σουηδικών κορονών, αλλά απορρίφθηκε αμέσως από το διοικητικό συμβούλιο της σκανδιναβικής εταιρείας.

Εκτοτε, οι επαφές των δύο εταιρειών έμοιαζαν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, καθώς η France Telecom ήταν απρόθυμη να αυξήσει την προσφορά της προτού έρθει σε επαφή με την TeliaSonera για την αρχική πρόταση της 5ης Ιουνίου.

Η σκανδιναβική εταιρεία από την πλευρά της αρνούνταν να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις παρά μόνο εάν η France Telecom αποφάσιζε να βελτιώσει την προσφορά της.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Πελισιέ, η France Telecom είναι έτοιμη να αυξήσει την προσφορά της, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζει τα περιθώρια βελτιώσεων που υπάρχουν ως «ιδιαίτερα περιορισμένα».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η France Telecom είναι εξίσου έτοιμη και να αποσύρει την προσφορά της, καθώς δεν θεωρεί την επίτευξη μίας συμφωνίας απολύτως απαραίτητη για τη στρατηγική της. Όπως επισημαίνουν σε έκθεσή τους αναλυτές της Citi, η France Telecom αναμένεται να αυξήσει την πρότασή της για την TeliaSonera «μέσα στις επόμενες ημέρες», τουλάχιστον στις 60 σουηδικές κορόνες ανά μετοχή.

«Ενδεχομένως η προσφορά να πρέπει να αυξηθεί ακόμη και στο επίπεδο των 65 με 70 σουηδικών κορονών», όπως υποστηρίζουν. «Υπάρχει μεγάλη περίπτωση η προσφορά να μη γίνει αποδεκτή».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, μία προσφορά ύψους 60 σουηδικών κορονών ανά μετοχή θέτει σε κίνδυνο τον στόχο της France Telecom για καθαρά χρέη που δεν θα υπερβαίνουν κατά 2,5 φορές τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων.

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την κίνηση αυτή της France Telecom, λόγω της περιορισμένης εξοικονόμησης κόστους από μία ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Όπως επισημαίνουν, η μοναδική περίπτωση γεωγραφικής επικάλυψης των δύο εταιρειών είναι αυτή της Ισπανίας, όπου και οι δύο δραστηριοποιούνται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.

Οι αναλυτές της Citi υποστηρίζουν τέλος ότι η France Telecom θα έπρεπε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες αναδυόμενων αγορών, όπως η ΜΤΝ της Νοτίου Αφρικής, ή η αιγυπτιακή Orascom.

Η France Telecom προσανατολίζεται να αυξήσει την πρότασή της για την εξαγορά της TeliaSonera, εμμένοντας ωστόσο στο γεγονός ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.

Το ύψος της αρχικής προσφοράς ανέρχεται στα 40,6 δισ. δολάρια, ή 54,89 σουηδικές κορόνες ανά μετοχή κι εκτιμάται ότι θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στις 60 κορόνες ανά μετοχή για να έχει πιθανότητες επιτυχίας.