Σε ομιλία που έδωσε στη CES ο κ. Paul Otellini, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, εγκαινίασε τη δοκιμαστική λειτουργία ενός application store.


Intel_AppUpΤο κέντρο αυτό, με την ονομασία Intel AppUpSM, απευθύνεται στη δημοφιλή κατηγορία των netbooks. Οι πρώτες εφαρμογές είναι ήδη διαθέσιμες και οι καταναλωτές μπορούν να κατεβάσουν χωρίς χρέωση ή να τις αγοράσουν από την ιστοσελίδα www.intelappup.com, η οποία είναι και η ηλεκτρονική διεύθυνση του καταστήματος. Άλλοι τέσσερις από τους συνεργάτες της Intel, η Acer, η Asus, η Dell και η Samsung προχώρησαν, επίσης, στην ανακοίνωση των δικών τους πλάνων για συνεργασία και ανάπτυξη αντίστοιχων κέντρων.


«Το Intel AppUpSM προσφέρει στους χρήστες netbook, γρήγορη κι εύκολη πρόσβαση σε εφαρμογές που έχουν φτιαχτεί ειδικά για να ταιριάζουν με το mobile lifestyle,” δήλωσε ο κ. Renee James, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος Λογισμικού και Υπηρεσιών στην Intel». Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα συγκεντρώνει, κατηγοριοποιεί και ελέγχει την αξιοπιστία διαφόρων εφαρμογών, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και την εγκατάσταση των εφαρμογών από ένα βολικό γι αυτούς σημείο. Από σήμερα που ξεκινά η λειτουργία του beta store, τόσο οι developers, όσο και οι καταναλωτές θα μπορούν να εκμεταλλευτούν την πολύ γρήγορη ανάπτυξη αυτής της νέας κατηγορίας computing, χάρη στην οποία προστίθενται συνεχώς νέες εφαρμογές στο κατάστημα.”


Οι πρώτες εφαρμογές είναι ήδη διαθέσιμες για δωρεάν κατέβασμα ή για αγορά. Οι εφαρμογές αυτές καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της εκπαίδευσης, της διασκέδασης, των παιχνιδιών, της υγείας και της κοινωνικής δικτύωσης. Ένα πρώτο δείγμα περιλαμβάνει το Arnold Palmer Golf, το Boxee, το Wikihow και το Yoono.


Το beta store θα φιλοξενεί εφαρμογές για λειτουργικά που βασίζονται είτε στα Microsoft Windows είτε στο Moblin™, το λειτουργικό ανοικτού κώδικα Linux για κινητά, τα οποία είναι και τα πρώτα λειτουργικά που βάζουν στο στόχαστρο τη δημοφιλή κατηγορία των φορητών netbook που φοράνε τον επεξεργαστή Intel® Atom™ .


Καθώς θα περνάει ο καιρός, η Intel και οι συνεργάτες της αναμένεται να επεκτείνουν το ηλεκτρονικό κατάστημα, ώστε να συμπεριλάβει εφαρμογές που θα απευθύνονται σε άλλες μεγάλες κατηγορίες φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, σε smartphones, σε καταναλωτικές οικιακές συσκευές, σε τηλεοράσεις και σε άλλες συσκευές που θα βασίζονται στις μελλοντικές οικογένειες επεξεργαστών της Intel.


Developer Momentum
Για το πρόγραμμα Intel® Atom™ Developer υπήρξε από την αρχή ένας πολύ έντονος ενθουσιασμός. Μέσα στις 30 ημέρες που προσφέρεται, χιλιάδες developers γράφτηκαν και κατέβασαν το starter-kit, ενώ περισσότερες από 350 εφαρμογές έχουν ήδη υποβληθεί για αξιολόγηση ή πιστοποίηση.


Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι developers αποκτούν πρόσβαση στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία των καταναλωτικών netbook. Έτσι έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν τώρα χρήματα από τους υπάρχοντες κατόχους netbook αλλά, στην περίπτωση που η Intel και τα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά καταστήματα επεκταθούν σε νέα τμήματα της αγοράς, να έχουν τη δυνατότητα για ακόμη περισσότερα έσοδα που θα προέρχονται από όσους διαθέτουν έναν υπολογιστή ή κάποια άλλη συσκευή από τα εκατομμύρια όσων είναι εξοπλισμένες με επεξεργαστές Intel®.


Μέσα από το πρόγραμμα Intel Atom Developer, οι developers έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες της Intel που θα τους βοηθήσουν να πιστοποιήσουν την αξιοπιστία των εφαρμογών και του λογισμικού, καθώς και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για joint marketing και revenue-sharing. Οι developers μπορούν να αναζητήσουν το πρόγραμμα αυτό στην ιστοσελίδα appdeveloper.intel.com.


Εκτός από τα λειτουργικά που βασίζονται στα Windows και στο Moblin, το κέντρο Intel AppUp θα προσφέρει στο μέλλον εφαρμογές που χρησιμοποιούν Web browser run-time environments, όπως το Adobe Air και το Microsoft Silverlight.


Partner Stores
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Intel συνεργάζεται και με άλλες εταιρείες για τη δημιουργία πρόσθετων app stores. Τα καταστήματα των συνεργατών θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχει το Intel AppUp, συμπεριλαμβανομένων της αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης των εφαρμογών, καθώς και της χρήσης κοινής υποδομής για την πραγματοποίηση των συναλλαγών και των downloads. Από τους κατασκευαστές OEM, η Acer, η Asus, η Dell και η Samsung συνεργάζονται στενά με την Intel για το άνοιγμα των δικών τους καταστημάτων.