Πάνω από 25 χρόνια μετά την εμφάνισή του, το Tetris είναι το πιο δημοφιλές παιγνίδι όλων των εποχών για κινητά, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. πληρωμένα downloads σε όλο τον κόσμο.


tetris_mania_hires_splash_efigs-smallΌπως δήλωσε ο Άνταμ Σάσμαν, αντιπρόεδρος της εταιρίας Electronic Arts (EA), η υπέρβαση του οροσήμου των 100 εκατ. «αποτελεί κορυφαία στιγμή όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά για την βιομηχανία παιγνιδιών για κινητά γενικότερα», σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.


Η ΕΑ Μobile (θυγατρική της Electronic Arts) και η Blue Planet Software, από όπου η πρώτη έχει πάρει την άδεια κυκλοφορίας του παιγνιδιού στη διεθνή αγορά, πρόκειται να ανακοινώσουν επίσημα την είδηση-ρόσημο στο Μόντρεαλ του Καναδά, σε ειδική εκδήλωση. Η ΕΑ δεν αποκαλύπτει πόσα χρήματα έχει κερδίσει από το Tetris, το οποίο, ενδεικτικά, κοστίζει 5 δολάρια για να «κατέβει» στο iPhone.


Το παιγνίδι διατίθεται σε 60 χώρες, σε περίπου 64.000 διαφορετικές συσκευές, εκ των οποίων το 20% αφορά smartphones. Το Tetris αρχικά αναπτύχθηκε το 1984 από το σοβιετικό προγραμματιστή Αλεξέι Πάτζιτνοφ και έγινε για πρώτη φορά δημοφιλές στην φορητή παιγνιδο-μηχανή Game Βoy της Νintendo το 1989.


Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη το παίζουν έκτοτε, σε παιγνιδο-κονσόλες και στο διαδίκτυο, καθώς και σε κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ψηφιακές συσκευές. Η απλή και εθιστική φύση του παιγνιδιού το έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές στους χρήστες κινητών, καθώς δεν χρειάζονται μεγάλη οθόνη και πολύπλοκα χειριστήρια ελέγχου για να το παίξουν.