Η Apple ελέγχει απολύτως την αγορά εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, κατέχοντας μερίδιο 99,4%, σύμφωνα με νέα έρευνα της Gartner.


iphone-app-store2Το 2009, εκτιμάται ότι δαπανήθηκαν πάνω από 4,24 δισ. δολ. για τέτοιες εφαρμογές, ενώ έγιναν 2,516 δισ. downloads αυτών των μινι-προγραμμάτων που προορίζονται για τα smartphones. Η συγκεκριμένη αγορά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 6,8 δισ. δολ. φέτος και θα «σκαρφαλώσει» στα 29,5 δισ. δολ. έως το 2013, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.


Οι αναλυτές της Gartner προβλέπουν ότι η Apple τα επόμενα χρόνια, παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, θα συνεχίσει να ελέγχει τουλάχιστον τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς.


Η Apple ανακοίνωσε ότι οι χρήστες του iPhone και του iPod touch «κατέβασαν» πάνω 3 δισ. πληρωμένες και δωρεάν εφαρμογές από το online App Store, από τότε που «εγκαινιάστηκε» τον Ιούλιο του 2008.


Τα παιγνίδια παραμένουν η πιο δημοφιλής κατηγορία εφαρμογών, ενώ ακολουθούν οι εφαρμογές για αγορές εν κινήσει και για κοινωνική δικτύωση.


Η Apple μοιράζει τα έσοδά της από την πώληση τέτοιων εφαρμογών, δίνοντας ένα μερίδιο στους ανεξάρτητους δημιουργούς τους, οι οποίοι υποβάλλουν τα προγράμματά τους για έγκριση στην εταιρία και μερικά από αυτά γίνονται αποδεκτά για πώληση από το App Store.