Η Symantec έχει εντοπίσει απατεώνες του διαδικτύου, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να εκμεταλλευτούν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή.


haiti-1Ορισμένοι από αυτούς στέλνουν spam e-mails επιδιώκοντας σε δωρεές και σε αλλοίωση των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης, έχοντας ως απώτερο στόχο την προσβολή των υπολογιστών με malware.


Ένα παράδειγμα είναι και το ακόλουθο: Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την σωστή ταχυδρομική διεύθυνση, ενώ πράγματι υπάρχει έκκληση του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού (British Red Cross –BRC-) για δωρεές με στόχο την παροχή βοήθειας στα θύματα της καταστροφής. Η διαφορά είναι ότι ο BRC δεν χρησιμοποιεί την εταιρία Western Union για τις δωρεές του. Επίσης, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν ανήκει στον BRC. Όλα τα χρήματα που στέλνονται, χρησιμοποιώντας τις οδηγίες που δίνονται από αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση, δεν πρόκειται να βοηθήσουν κανέναν στην Αϊτή, αλλά θα καταλήξουν στα χέρια των κυβερνοεγκληματιών.


haiti.1Οι απατεώνες του διαδικτύου συνηθίζουν να ‘παίζουν’ με τα συναισθήματα των ανθρώπων μέσω ψεύτικων e-mails και ιστοσελίδες με στόχο να υποκλέψουν φιλανθρωπικές δωρεές. Περισσότερες πληροφορίες με τις online απάτες και τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες θα βρείτε στο blog της Symantec: http://www.symantec.com/connect/blogs/419-style-scammers-seeking-exploit-appeal-donations-support-victims-haitian-earthquake


Οι ειδικοί ασφαλείας της Symantec προτρέπουν στους χρήστες να ακολουθούν πρακτικές που θα τους επιτρέψουν να είναι ασφαλείς online και να διασφαλίσουν ότι οι δωρεές τους και η υποστήριξη τους θα φθάσουν τα θύματα της καταστροφής.


Βέλτιστες Πρακτικές:
Όταν πραγματοποιείτε δωρεά online, πάντα να θυμάστε:
• Αποφύγετε να κλικάρετε σε ύποπτα links εντός των email ή σε IM messages καθώς μπορεί αυτά να αποτελούν ιστοσελίδες εξαπάτησης. Οι ειδικοί ασφαλείας της Symantec προτείνουν να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις απευθείας στον browser.
• Ποτέ μην συμπληρώνετε φόρμες εντός των μηνυμάτων, οι οποίες ζητούν προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες ή κωδικούς. Ένας αξιόπιστος κοινωφελής οργανισμός δεν πρόκειται να ζητήσει προσωπικές λεπτομέρειες μέσω e-mail. Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολία, επικοινωνήστε με τον οργανισμό σε ένα εξακριβωμένο τηλεφωνικό αριθμό ή μέσω μίας γνωστής διεύθυνσης στο διαδίκτυο, την οποία θα πληκτρολογήσετε απευθείας στον browser.